Ревю: Sony WH-1000XM4

От известно време имам възможност да изпробвам четвъртото поколение на отличните слушалки с активно шумопотискане на Sony WH-1000XM4. Преди това тествах и два от предходните модели, които оставиха изцяло положителни впечатления с висококачествените си характеристики. Сега това се потвърждава и от актуалните слушалки.

Тук отново става дума за слушалки с премиум дизайн, които обхващат цялата ушна мида. За по-голям комфорт наушниците са с кожено покритие и мека вътрешна повърхност с платнено покритие. Наушниците могат и да се сгъват/завъртат за по-компактно съхранение в кейса, с който идват в комплект.

Рамката е с метални и пластмасови елементи, като се разтяга в зависимост от нуждата. В горната част също има кожено покритие за по-голямо удобство. Слушалките са комфортни за носене и за по-дълго време, но е неизбежно да има запарване когато околната среда е по-топла.

Зареждането става чрез USB Type-C порт, а има още жак за слушалки, който може да бъде използван с включения в комплекта кабел за жично свързване. Налични са още бутони за включване и бутон Custom бутон, който по подразбиране активира и деактивира активното шумопотискане. Външната страна на наушниците е чувствителна на докосване и може да бъде използвана за управление на някои функционалности.

Основни характеристики:

  • Говорители: 40 мм (CCAW Voice coil) с неодимов магнит
  • Честотен диапазон: 4Hz-40,000Hz / 20Hz – 20,000Hz (44.1kHz Sampling) / 20Hz – 40,000Hz (LDAC 96kHz Sampling, 990kbps)
  • Чувствителност: 105dB / mW (1kHz); 101dB / mW (1kHz)
  • Свързване: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, LDAC), NFC, Кабел
  • Батерия: до 30 часа с NC и до 200 часа без NC, 3 часа за пълно зареждане
  • Други: DSEE Extreme, управление с жестове

Безжичното свързване става най-лесно чрез NFC, като активирате тази опция на смартфона си и докосвате съответната икона на слушалките. Алтернативно свързването може да стане и чрез добавяне на ново Bluetooth устройство. Разбира се ако искате е възможно използването и на кабел с 3.5 мм жак. За допълнителни опции в управлението на слушалките има и отделно мобилно приложение, Sony Headphones Connect.

Ако използвате Bluetooth то има и още една добра новина, можете да свържете слушалките с до две устройства едновременно. Така например гледате филм на лаптопа си и при входящо повикване към свързания смартфон, връзката се прехвърля към него докато филмът минава на пауза и продължава след приключване на разговора. Има и сензори, които засичат свалянето на слушалките от главата, с което се паузира възпроизвеждането. То се възобновява след слагането им отново.

При връзка през Bluetooth се разчита на LDAC за до 990kbps, а това позволява постигането на висококачествен звук при наличието на адекватно съдържание. В това са убедих и за времето, в което пробвах слушалките. От музика до филми и игри, качеството е отлично с висока сила на звука и плътен бас. Чрез използването на технология с изкуствен интелект, DSEE Extreme подобрява компресираните музикални файлове в реално време. Това става чрез динамично разпознаване на съдържанието.

С тези слушалки определено ще се насладите на съдържанието, което слушате. Усещането за “потапяне” в музиката се допълва от добрата изолация, а 40-милиметровите говорители дават отличен звук от разнообразни типове жанрове.

Отличителната функционалност на слушалките обаче е системата за активно шумопотискане с по два микрофона на всяка слушалка. Чрез тях се прихващат заобикалящите ви звуци, които биват предавани към HD Noise Cancelling Processor QN1. Чрез нов алгоритъм той прилага обработка за шумопотискане, с която не чувате какво се случва около вас. Идеално ако искате да се изолирате от шумната обстановка и да останете изцяло с филмите или музиката си. С отделния хардуерен бутон на лявата слушалка можете да сменяте режимите.

Налично е и адаптивно управление на звука, смарт функция, която разпознава какво правите и променя настройките за околния звук в зависимост от това. Докато се возите се ограничава околният шум, когато ходите обаче той се пропуска, за да сте наясно с обкръжението си. Освен това ако започнете да говорите, слушалките разпознават това и паузират плейбека.

Друга полезна черта е наличието на сензорно управление от външната страна на слушалките. Така можете да сменяте песента, регулирате силата на звука и да приемате разговори само с лесен жест. Качество при разговори също е добро, като поради наличието на цели пет микрофона гласът се улавя отчетливо, а редица странични звуци се премахват ефективно.

Макар да завършвам с това, тази черта изобщо не е на последно място. Става дума за издръжливостта на вградената батерия, а тя също е впечатляваща. С един заряд можете да разчитате на до 30 часа издръжливост. Има и технология за бързо зареждане, ако използвате съвместимо зарядно. Така за 10 минути зареждане получавате заряд за 5 часа.

Заключение

Отново отлично попълнение в премиум серията слушалки на Sony. Актуалният модел Sony WH-1000XM4 впечатлява с висококачествена изработка и удобство при носене. Разбира се и технологията за шумопотискане е на висота, а освен това можете да разчитате и на издръжлива батерия. Поддържа се и връзка с до две устройства едновременно. Цената на модела към момента е около 730 лв., което е напълно очаквано за това, което предлагат тези слушалки.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *