A1 Alpha 21 – евтин и функционален

И тази година A1 представи смартфон със собствената си марка, а това е A1 Alpha 21. Напълно в традициите на серията и тук става дума за бюджетно устройство, което обаче предлага някои прилични параметри. Очаквано телефонът се предлага само от телекома, като можете да го откриете тук. Подобно на предходните поколения и тук се разчита на подизпълнител, а в случая това е TCL Communication.

Дизайн

Моделът е с доста традиционен дизайн, като конструкцията очаквано е пластмасова. Основната камера е разположена в правоъгълна секция в горния ляв ъгъл на гърба, а в близост до нея има и четец на отпечатъци. Дисплеят е с капковиден прорез за селфи камерата и осезаеми по размер странични рамки.

Бутоните за сключване и управление на силата на звука са отдясно на корпуса, а отляво има още един за стартиране на Google Assistant. В долната част на конструкцията са Micro USB порт за зареждане и отвори за високоговорителя. отгоре е жакът за слушалки. Телефонът е в син цвят, а с него идват зарядно, кабел и слушалки.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 6.52“ IPS HD+ (1600 x 720)
  • Чипсет: Helio P22
  • Памет: 4GB RAM, 128GB за съхранение
  • Основна камера:
  • 48MP + 2MP за боке ефекти + 2MP за макро снимки
  • Предна камера: 8MP
  • Свързаност: 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth, Micro USB, жак за слушалки, GPS
  • ОС: Android 11
  • Батерия: 4000 mAh
  • Размери: 165.64 x 75.59 x 8.74 мм, 194 г

Традиционно започвам прегледа си с дисплея, а тук той е голям при размер 6.53 инча, но с традиционната за бюджетните модели резолюция HD+. Това е очаквано и достатъчно за основните ежедневни задачи. Панелът има сравнително добри свойства, но все пак яркостта не е много висока. Иначе цветовото представяне и контраст са прилични. Наличен е режим за ограничаване на синята светлина, адаптивна яркост както и прорез за селфи камерата.

Идва ред и да видим какво задвижва този бюджетен телефон, а това е чипсетът Helio P22, който в случая е в комбинация с 4GB RAM и повече от достатъчните в този клас 128GB памет за файлове, която може да бъде разширена допълнително чрез памет карта. Тази комбинация дава базова производителност, която е достатъчна за ежедневна употреба, браузинг, социални мрежи, някои игри и т.н. Все пак има и забавяния и насичания в определени моменти.

Сред останалите черти са наличието на Wi-Fi, Bluetooth и жак за слушалки, което означава, че можете да използвате любимия си жичен модел. Изненадващо за устройство от 2021, телефонът използва Micro USB порт. Поставеният отзад на корпуса четец на отпечатъци работи адекватно. За съжаление липсва NFC свързаност.

A1 Alpha 21 има батерия с капацитет от 4000 mAh, която може да предложи издръжливост до около ден и половина и два дни. Очаквано липсва технология за бързо зареждане.

Основната камера на телефона е тройна и се състои от 48MP главен сензор, 2MP за макро снимки и 2MP за боке ефекти. Главният сензор постига снимки с добро качество през деня, макар и със сравнително ограничен динамичен обхват и не толкова добро цветово представяне и наситеност.

Използва се технология за сливане на четири пиксела в един за кадри с размер 12MP, но е налична и опция за снимане в пълна резолюция. Има нощен режим, който е част от автоматичния и донякъде помага при ограничена светлина. В тези ситуации има прилични резултати, но с повече шум и загуба на детайли. Селфи камерата предлага базово качество, като ибягвайте наличието на ярък източник на светлина на заден фон. Стартирането на приложението за камерата може да стане и от заключен екран с двойно натискане на бутона за включване.

В софтуерно отношение е използвана Android 11 с допълнителен графичен интерфейс, което отличава системата от визията на стоковата версия. Има опция за тъмна тема и разбира се възможности за персонализиране на външния вид. Налични са и някои допълнителни приложения и функционалности, включително приложенията на А1 и Smart Manager. Като цяло системата работи сравнително бързо.

Заключение

A1 Alpha 21 е евтин модел, който ще отговори на базовите ви потребности от ежедневието, като разбира се не може да разчитате на особено висока производителност. Все пак телефонът е адекватно попълнение в най-нискяи клас и може да бъде закупен в комбинация с тарифен план Unlimited 32,99 за 129,98 лв. в брой или 7,99 лв. на месец при изплащане. Телекомът го предлага в комплект с безжични слушалки ttec SoundBeat+.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *