Ревю: Tenda RX3 за достъпна Wi-Fi 6 мрежа

Споделете публикацията:

Tenda ни е добре позната с широкото си портфолио от мрежови решения в различни ценови сегменти. Сега при нас е и един от актуалните достъпни Wi-Fi 6 безжични рутери на компанията, Tenda RX3. Именно той ни гостува за настоящото си ревю. Моделът се отличава с високи скорости на трансфер, голям обхват и възможност за работа с много устройства едновременно. Към това има и адекватни опции за защита.

Рутерът е с изчистен и стилен дизайн и изцяло в бял цвят. Повърхността на горната му част е с гланцово покритие. Отпред има LED индикатор, а отстрани и отзад са монтирани общо четири фиксирани антени. В задната част на корпуса са жакът за захранване, мрежовите портове и бутони за WPS и ресет. Отдолу е налична решетъчна повърхност, а освен това са видими четири крачета. Възможен е монтажът на стена. В комплект с рутера идват още мрежови кабел и зарядно.

Основни характеристики:

  • Безжичен стандарт: Wi-Fi 802.11ax
  • Честотни ленти: 2.4 GHz до 574 Mbps и 5 GHz до 1201 Mbps
  • LAN: 3 x Gigabit
  • Антени: четири фиксирани 6dBi
  • Поддържа IPv4 и IPv6
  • Размери: 237.6 x 153.1 x 45 мм

И тук подобно на повечето съвременни рутери има възможност за лесна и бърза първоначална настройка. За целта можете да използвате браузер, включително от смартфон, като се свържете към първоначалната безжичната мрежа на устройството. Данните за достъп са отдолу на устройството. След това отивате на tendawifi.com и следвате посочените стъпки. Разбира се може да има и забавяне в зависимост от изискванията на вашия доставчик. След като процесът приключи имате достъп до пълните настройки в уеб базирания портал на устройството или през приложението Tenda APP, с което можете да имате и отдалечен достъп.

Tenda RX3 поддържа безжичния стандарт Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6), който предлага изключително високи скорости на трансфер. Общата скорост е 1.8 Gbps, като тя е разделена между двете честотни ленти – 2.4 GHz до 574 Mbps и 5 GHz до 1201 Mbps. Както виждате скоростите са екстремни, като в случая разбира се става дума за трансфера между рутера и свързаните към него устройства. Скоростта на достъп до Интернет зависи от тази, която предоставя доставчикът ви на услугата. При мен успях да постигна максимума от предоставяната ми скорост при близо 100 Mbps за качване и сваляне със Speedtest на Ookla.

Наличието на две честотни ленти осигурява възможност за гъвкаво разпределение при свързването на различни устройства. По този начин не може да се претовари едната лента и това да доведе до забавяне на скоростите. По-леките задачи като браузинг, работа с пощата и други подобни могат да се извършват по 2.4 GHz лентата, докато задачи с интензивен трафик като онлайн игри и стрийминг на HD видео могат да се изпълняват по 5 GHz лента.

RX3 използва MU-MIMO + OFDMA технологии за значително подобрение на мрежовата производителност и ефикасност. По този начин се поддържа и едновременната връзка на повече устройства по едно и също време и при ниска латентност. Има и отделен 5GHz WLAN модул оборудван с усилвател на сигнала. Така се постига концентриран сигнал с по-голяма сила и по-голям обхват. Покритието на сигнала е отлично, като разбира се зависи от позиционирането му в дома или офиса ви. Така например в моя случай имам стабилен сигнал в тристаен апартамент и то с оптимални за връзката скорости.

В основата на рутера е четири ядрен процесор с честота 1.5GHz, а за стабилната работа на устройството има и технология BSS Coloring, с която се премахват някои смущения на сигнала. Tenda RX3 поддържа популярните протоколи за безжична защита – WPA-PSK, WPA2-PSK и WPA3 криптиране. Налични са още защита против отвличане на сайтове и DDOS атаки. Има и опция за проверка на нивото на защита през приложението – Scurity Check. По този начин можете да разчитате на оптимална защита на мрежата си.

За бърза жична връзка могат да бъдат използвани трите Gigabit LAN портове, а това прави модела подходящ за свързване на NAS устройства, както и на настолни компютри.

Сред интересните функционалности е възможността за създаване на мрежа за гости, което може да е от полза ако използвате устройството в офиса си например. Полезна опция е и тази за програмиране на график за работа. Има и възможност за настройка на силата на излъчване. За всяко устройство свързано към рутера има и опция за родителски контрол.

Заключение

Цената на Tenda RX3 е около 120 лв., което го прави едно от достъпните решения с Wi-Fi 6 на пазара. Рутерът е отличен избор ако искате да оборудвате дома или офиса си с надеждно решение за бърз трансфер. С него можете да разчитате на бързи скорости на трансфер, подобрена защита, както и свързването на множество устройства, без забавяне на връзката. Освен това има и 3-годишна гаранция.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *