VMworld 2021 – Как организациите да разгърнат пълния си потенциал

В рамките на своята годишна конференция, представяща новостите в света на технологиите и иновациите – VMworld 2021, VMware обяви новото си продуктово портфолио VMware Cross-Cloud Services, с което ще даде възможност на бизнесите да се адаптират към спецификите за работа в ерата на мултиклауд. Този пакет от интегрирани решения ще позволи преминаване към работа в облачна среда, както и по-голяма свобода и гъвкавост в разработването, използването и осигуряването на сигурността на приложенията, работещи върху различни облаци.

Днес средностатистически всяка една  организация използва приблизително 500 приложения, за да управлява бизнеса си, като тези приложения са разпръснати в различни облачни среди. 75% от клиентите на VMware разчитат на два или повече публични облака, а 40% от тях използват три или повече. Този мултиклауд подход  увеличава скоростта на работа на приложенията и иновациите и позволява на организациите да бъдат много по-гъвкави и устойчиви. Една мулти-облачна среда обаче е много по-разнообразна, сложна и диверсифицирана от всичко, което организациите са управлявали в миналото. Тази сложност често води до компромис между скоростта на работа и управлението на риска, което забавя изпълнението и същевременно увеличава разходите.

По-рано днес VMware България беше домакин на кръгла маса за българските медии в рамките на VMworld 2021. Виртуалното събитие се проведе тази сутрин. Панелната дискусия на тема “Leading companies become ‘anywhere organizations’ with the right digital foundation supporting their distributed workforce” беше модерирана от Бойчо Попов, ко-водещ на технологичното предаване UpDate по Bloomberg TV Bulgaria и главен редактор на investor.bg.

Кръглата маса за медии събра експерти и лидери от технологичния сектор:

  • Диана Стефанова – вицепрезидент „Регионални стратегии за развитие“ във VMware;
  • Джо Багли – главен технологичен директор за регион EMEA във VMware;
  • Иван Житиянов – главен изпълнителен директор на Telelink Business Services Group.

Те обсъдиха предизвикателствата и решенията пред съвременните организации в прехода към дистрибутиран модел на работа или т.нар. „работа отвсякъде“. Ето няколко извода от панелната дискусия.

Преосмисляне на досегашния начин на изграждане на системите за сигурност

С нарастващия брой мобилни и облачни услуги, приложения, IoT и периферни устройства се увеличават и точките за достъп, което налага и разширяване на периметъра, който обхващат системите за сигурност. Не е изненада, че за 80% от организациите ръстът на обема на работата от вкъщи през 2020 година е довел и до увеличаване на кибератаките.

Джо Багли, главен технически директор на VMware за EMEA сподели: “Възможността служителите да работят отвсякъде ги постави извън традиционните корпоративни защитни стени, а добавените впоследствие решения за сигурност доведоха до уязвимости в ИТ системите и приложенията. Фокусът на ИТ екипите не трябва да е върху  предотвратяването на пробиви на всяка цена, а по-скоро върху вграждането на сигурността навсякъде – в приложенията, мрежата и всичко, което пренася данни.”

Организациите в България трябва да обмислят модел на работа отвсякъде

Повечето компании в България днес приоритизират инструменти за дистанционно взаимодействие между служителите и все още не са започнали да мислят за сложността, която въвежда работният процес отвсякъде – сигурност, поддръжка, свързаност. Работа отвсякъде предоставя като предимства, така и предизвикателства за компании и системните интегратори трябва да разяснят на бизнеса тези две страни.

“Опитът ни показва, че съвременното работно място е крачката към подпомагане на всеки служител и бизнес да постигнат по-висока продуктивност и удобство. Ние се фокусираме върху премахване на границите и повишаване на личната производителност чрез предоставяне на различни технологични решения, интегрирани в организацията и ежедневните операции. Дистрибутираният модел на работа увеличава предизвикателствата пред организациите и води до сложност в техните информационни среди. Системните интегратори като Telelink Business Services Group трябва да опростят тази сложност, а доставчици като VMware трябва да обединят технологичните си решения, които биха могли да се справят с тази сложност.”, коментира Иван Житиянов, изпълнителен директор на Telelink Business Services Group.

Моделът на работа отвсякъде е новото нормално

Последните 12-18 месеца показват, че служители могат да бъдат продуктивни отвсякъде, затова много компании приемат хибридния модел на работа като новото нормално. Когато глобалните фактори излагат всекидневната оперативна работа на риск, инвестицията в технологичните решения, върху които оперира бизнеса, е ключова.

Диана Стефанова, вицепрезидент „Регионални стратегии за развитие“ във VMware споделя: “Начинът, по който работим, е безвъзвратно променен. Водещите компании вече се убедиха в предимствата на работата отвсякъде. Организациите се стремят да станат изцяло дистрибутирани и да разгърнат пълния потенциал на този модел на работа.“

Във VMware вече работи Future of Work програма, която има за цел да отговори на нуждите на служителите и да запази високи нивата на ангажираност и продуктивност. Друго много голямо предимство на отдалечения модел на работа е възможността за привличане на талант от цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *