Връзката между сигурността и IT специалистите има нужда от подобряване, сочи ново проучване

Изследване на VMware за връзката между IT специалистите, софтуерните разработчици и екипите, отговарящи за сигурността на компаниите посочва, че ограниченията, пораждани от правилата за сигурност се възприемат като бариера за проникването на иновационни решения. На това мнение са 61% от запитаните ИТ специалисти и 52% от програмистите.

В проучването, наречено „Преодоляване на разделението между програмистът и сигурността“, проведено от Forrester Consulting, са анкетирани 1475 лидери в областта на информационните технологии и сигурността. Едва един на пет софтуерни разработчици е напълно съгласен, че разбира кои политики за сигурност се очаква да спазва. Повече от една четвърт от анкетираните (27%) изобщо не участват при взимането на решения относно политиките за сигурност, въпреки че те оказват силно влияние върху работата им.

Изследването е проведено в 26 държави, сред които Австралия, Китай, Саудитска арабия, САЩ, Япония и Германия. Респондентите са от различни индустрии, включително технологични услуги, производство, финансови услуги, търговия на дребно и здравеопазване.

Данните посочват още, че приоритетите на служителите не винаги са съобразени с клиентите им, като ИТ специалистите и екипите за сигурност оценяват като приоритет №1 оперативната ефективност (52%) спрямо разработчиците, чийто приоритет е подобряването на потребителското преживяване (50%). Междувременно подобряването на потребителското изживяване е на четвърто място за ИТ специалистите (43%) и екипите по сигурност (40%).

„Нашето проучване показва, че има необходимост да променим начина, по който се възприема сигурността.“, заявява Рик Макелрой, главен стратег по киберсигурност във VMware. „Трябва да развием култура, в която всички екипи споделят общи цели или интереси, докато си общуват на един език. Има огромна стойност за бизнеса, когато ИТ и екипите по сигурност, както и програмистите са част от вземането на решения, проектирането и изпълнението.”

Положителна е нагласата за споделените екипни приоритети и ангажираност. Повече от половината от анкетираните (53%) очакват екипите по сигурност и софтуерна разработка да се слеят в един отдел след две-три години. 42% от респондентите очакват в следващите 2-3 години сигурността да бъде по-вградена в процеса на софтуерна разработка.

За VMware

VMware е глобален лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологиите за бизнес мобилност, като присъства на българския пазар вече 14 години. Офисът в София е основен хъб за разработки и иновации на компанията в регион ЕMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) и е в топ 3 на ключовите стратегически развойни центрове за VMware в световен мащаб. Организацията планира да увеличи капацитета си до 2500 души в следващите няколко години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *