Биткойн добив със зелена енергия

След като добивът на биткойн придоби популярност по целия свят, той предизвика и критики, поради съображения за отпечатъка му върху околната среда. Какви са общите опасения, свързани с потреблението на енергия?

Биткойн привлече вниманието както на инвеститорите в криптовалути, така и на активистите за климата и енергийните експерти. Съобщава се, че валутата използва ужасно много енергия; в момента тя консумира около 110 TWh годишно, което я поставя на ниво 0,5% от световното производство на електроенергия. За сравнение това е приблизително еквивалентно на годишното потребление на енергия от държави като Швеция.

Въпреки това проучвания като “Биткойн като ключ към чисто енергийно бъдеще” на ARK Invest и Square и докладът за добива на биткойн на CoinShares предполагат, че добивът на криптовалути може да стимулира инвестициите във възобновяеми енергийни източници и да произведе повече енергия, достъпна за мрежата.

“Светът с биткойн е свят, който в равновесно състояние произвежда повече електроенергия от възобновяеми източници без въглеродни емисии”, се казва в първото проучване.

Но могат ли добивът на биткойн и възобновяемите енергийни източници да работят заедно за по-стабилна мрежа и съзнателно изразходване на енергия?

Копаене на биткойн и потребление на енергия

С големия интерес към биткойн и копаенето му се появиха и множество изследвания, свързани с количеството енергия, което той ще изразходва след няколко години, при условие че тенденцията се повишава постоянно.

През последните няколко години в редица доклади се твърди, че потреблението на енергия за биткойн излиза извън контрол. В един доклад например се изказва предположение, че един ден мрежата на биткойн ще започне да използва толкова електроенергия, колкото целият свят използва днес.

Добивът започва с онлайн децентрализирана счетоводна книга, блокчейн, в която се записват транзакциите. След това процесът на добив на биткойни добавя отделни блокове към блокчейна чрез решаване на сложни математически задачи, което означава, че процесът изисква значителна изчислителна и електрическа мощност, поради което за добива е необходим ресурсоемък и мощен хардуер.

Въпросите около това дали този процес се счита за приоритетен и дали използването на прекомерна енергия при него е оправдано, могат да се тълкуват в зависимост от това как хората възприемат добива на биткойни. Реакциите до голяма степен са свързани с това дали някой вярва в дълготрайното му въздействие върху съвременните парични системи или това е просто мания.

Биткойн и връзката му със зелена енергия

Несъмнено огромното количество енергия, използвано за биткойн, предизвиква съпротива. Въпреки това проучването на ARK Invest и Square се фокусира върху възможностите за стимулиране на развитието на възобновяемата енергия. Например, в периоди с излишък на енергия в мрежата, разработчикът на зелена енергия може да печели пари от добив на криптовалути.

Популярната опозиция на този аргумент е, че биткойн не може реално да си партнира с възобновяеми източници, а на някои места се използва значително количество енергия, генерирана от въглища, което има лош въглероден отпечатък върху планетата.

Перспективите

Въпреки опасенията, свързани с добива на биткойн и възобновяемите източници, е ясно, че рентабилността на добива зависи до голяма степен от цената на електроенергията. Това подтиква миньорите да търсят и използват най-евтините налични източници на енергия.

Докато правителствата преследват миньори, които използват потребление от мрежата по промишлени тарифи, миньорите имат някои алтернативни възможности, като например възможността да си сътрудничат с хидроенергетиката. Другите технологии, като слънчевата и вятърната енергия, все още са обект на проучване и са скъпи варианти за миньорите. В Ел Салвадор пък, обмислят добиване на биткойн с вулканична енергия.

Тъй като дейностите по добив на биткойн изпреварват наличието на излишна енергия, дебатът дали процесът на потребление на енергия е достатъчно съществен, за да бъде оправдан, се задълбочава, особено докато енергийният пазар прави големи крачки към декарбонизация.

Поради тази причина в близко бъдеще може да се окаже от решаващо значение дали криптообщността ще успее да се справи с екологичните проблеми, свързани с тази дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *