Lenovo с рекордни резултати за тримесечието

Споделете публикацията:

Lenovo Group обяви рекордно високи резултати на печалбата и приходите. Нетната печалба нараства с 65% до 512 млн. $, а нетният марж на печалбата е с ръст от 0,7%, което за момента потвърждава очакванията на Групата да постигне двойно увеличение на показателя в рамките на три години. Печалбата преди данъци е 742 млн. $. или ръст от 58% на годишна база. Оперативните парични потоци се удвояват до 1,6 млрд. $, като в същото време разходите за научноизследователска и развойна дейност на Групата се увеличават с почти 60% поради повече инвестиции в иновации.

На база отличните резултати Lenovo обяви междинни дивиденти в размер на 8.0 цента на хонконгски долар на акция.

 Q2Y2021 (MUSD)Q2Y2020 (MUSD)Промяна
Приходи на Групата17 86914 51923%
Приходи преди данъци74247058%
Нетни приходи (печалба, дължима на притежателите на собствен капитал)51231065%
Основна печалба на акция (щатски цент)4,422,591,83
Финансови акценти

Solutions and Services Group (SSG) – силен ръст и високи маржове

Подразделението отчита значителен ръст на приходите за второто тримесечие (30% на годишна база до 1,36 млрд. $), което е 7,3% от общите приходи за Групата, с марж на оперативната печалба почти 21%. Lenovo оповести развитието на своя бизнес модел, базиран на потребление. Това става благодарение на стартирането на TruScale – нов портфейл, обединяващ всички предложения в сегмента „Lenovo като услуга“ (Lenovo’s as-a-Service) на едно място, за предоставяне на решение за достъпност на пълната гама решения – от джобни устройства до облачни решения – с един-единствен рамков договор.

Infrastructure Solutions Group (ISG) – рекордно тримесечие, с показатели, надвишаващи тези на растящия пазар

ISG отбеляза рекордни показатели, като отчете приходи от почти 2 млрд. щ. д., което е почти 34% ръст на годишна база. Рентабилността продължава да се подобрява с 24 млн. щ. д. на годишна база.

Бизнесът изпреварва пазара в почти всички сегменти. Cloud Service Provider е с най-високи приходи, постигани до момента, с ръст от почти 50% на годишна база. Наскоро Групата достави най-бързия и мощен университетски компютър в Китай, с технологията с водно охлаждане Lenovo Neptune.

С продължаващата модернизация на ИКТ инфраструктурата в глобален мащаб, пазарът на ИКТ инфраструктура се очаква да възлезе на 250 млрд. щ. д. до 2025 г., с което ще достигне нивата на пазара за персонални компютри.

Intelligent Devices Group (IDG) – растящ дял на бизнеси извън персоналните компютри

Подразделението показва отлични резултати, като приходите се увеличават с 21% на годишна база до 15,3 млрд. $, а ръстът на рентабилността е дори още по-впечатляващ – 34% на годишна база до 1,2 млрд. $.

Приходите от търговски персонални компютри бележат ръст от 29% на годишна база, а персоналните компютри SMB са с ръст от 48% на годишна база. Смартфоните отбелязват най-силното си тримесечие, с рекордно висока печалба от 89 млн. щ. д., а приходите са с 27% повече на годишна база и с най-високи нива от 15 тримесечия насам. Във всички географски региони се отчита високо рентабилен ръст – не само в традиционно силно представящите се Латинска Америка и Северна Америка, но и растящите пазари в Европа, Близкия Изток и Азия и Тихоокеанския регион. Приходите от таблети са с 20% повече, а от бизнес аксесоари – с 31% повече на годишна база.

Очакванията са Lenovo да продължи да инвестира в премиум сегментите за по-голяма рентабилност и по-високи средни продажни цени. Групата продължава силната си ориентация към екологичното, социалното и корпоративното управление във всички направления на дейността си като се е ангажирала да намали емисиите на парникови газове в своята верига на доставките с един милион тона до финансовата 2025/26 година. Компанията е поела и ангажимент да използва рециклирани материали в 100% от своите продукти, свързани с персонални компютри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *