Резултати от тестовете на 5G мрежите в България на Активни потребители

В България темповете на развитие на 5G мрежите изглежда върви с добри темпове, като компаниите започнаха изграждането им още през 2019 г. През април 2021 г. КРС проведе търг за издаване на разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 3,6 GHz с национално покритие за срок от 20 години. Това позволява на телекомите да развиват своите мрежи в дългосрочен план.

По информация на КРС първоначално 5G ще използва сходни на честотите на 4G за пренос на данни. В бъдеще 5G мрежите ще използват също и честоти, позиционирани както по-ниско, така и по-високо в радиочестотния спектър и работещи на по-къси дължини на вълните. И трите мобилни оператора вече предоставят 5G.

От организацията Активни потребителите са извършили контролно измерване на скоростите на изтегляне и качване на данни в общо 27 точки в 9 български града. Макар тези резултати да не могат напълно да разкрият обективното състояние, те открояват тенденция в постиганите скорости понастоящем. И при всичките 27 локации в 9 града е установено покритие на 5G и при трите оператора.

По отношение на скоростта на изтегляне при А1 отчитаме средно 759 Mbps, при Telenor – 457 Mbps, а при Vivacom – 340 Mbps. Скоростите на качване на данни са съответно 69 Mbps при А1, 63 Mbps за Telenor и 50 Mbps в мрежата на Vivacom. Към момента А1 постига най-високи средни скорости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *