ADATA SE770G – външен SSD диск с RGB ефекти

Много от актуалните преносими компютри използват SSD решения за сторидж, които имат редица предимства пред традиционните твърди дискове (HDD). Това включва по-бърза работа и по-висока сигурност, основно от механични повреди. Все още обаче те не могат да достигнат до високите капацитети на HDD моделите. Разбира се има напредък и в това направление с предложения. Това означава, че можем да ги използваме и за външни решения за съхранение – портативни дискове, когато имаме нужда от допълнителен сторидж.

В настоящото ревю ще ви запозная с един от актуалните модели на ADATA в серията SE770G, който обаче се отличава и с наличието на RGB светлинни ефекти. По този начин моделът се вписва идеално и в гейминг сетъп. Освен това моделът е съвместим както с компютри, така и с актуалните гейминг конзоли PS5 и Xbox Series X/S, като така можете лесно да добавите допълнителна памет.

Дискът е с компактни размери дори се побира в дланта на ръката ви, а освен това е и лек с тегло 136 грама. Долната част от корпуса му е релефна, а отгоре е полиран и в черен цвят. Има LED индикатор за активност и USB Type-C порт. Моделът, с който разполагаме за тест е с капацитет 512GB, но има и версия с 1TB.

Основни характеристики:

  • Капацитет: 512GB/1TB
  • Цвят на шасито: Черен + RGB светлинни ефекти
  • Размери: 99.5 x 57.5 x 18 мм, 136 г
  • Интерфейс: USB Type-C 3.2 Gen 2
  • Максимални скорости на трансфер при четене/запис: 1000/800 MB/s
  • Работна температура: 0–35°C
  • Включени аксесоари: USB Type-C към USB Type-C и USB Type-A към USB Type-C

За разлика от някои HDD външни дискове, тук няма нужда от допълнително захранване, като директно свързвате диска към желаното устройство и сте готови за действие. LED индикаторът свети в синьо когато дискът е включен, а при трансфер той мига. Моделът използва бързия USB 3.2 Gen 2 Type-C интерфейс, а благодарение на включените в комплекта кабели можете да го свържете и с устройство без Type-C порт.

ADATA SE770G е съвместим с Android, Windows, MacOS, Linux, Xbox One X и по-нови и PlayStation 4 Pro и по-нови.

За тест на скоростта на трансфер използвах Windows 11 компютър със SSD и USB 3.1 Gen 1 порт. 1.7GB снимки и видео се прехвърлиха към външния диск за броени секунди при скорост на трансфер около 250MB/s.

На теория и при идеални условия SE770G постига 12.5 пъти по-високи скорости на трансфер спрямо традиционните външни HDD дискове. Така е възможно прехвърлянето на 10GB за едва 20 секунди.

ADATA SE770G може да допадне на запалените геймъри, тъй като има една допълнителна екстра, а именно RGB светлинна система, която обхваща голяма част от горната повърхност на устройството. Тя е под формата на шестоъгълници и включва плавна промяна на цветовете в различни зони с приятен ефект. Системата е автоматична и няма опция за регулирането ѝ.

Заключение

Цената на версията с 512GB вградена памет е около 180 лв., а вариантът с капацитет 1TB е около 290 лв. ADATA SE770G е отлично решение за бърз бекъп на данни, а и за разширяване на наличното пространство, особено при конзолите. Трансферът е с много високи скорости, а освен това има много приятни за окото RGB светлинни ефекти. Благодарение на използвания Type-C интерфейс, можете да свържете диска и към смартфони с Android.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *