Western Digital Ultrastar DC HC550 – HDD с капацитет до 18TB

Макар SSD дисковете да са все по-популярни, все пак ако искаме да съхраняваме по-големи количества данни се налага да заложим на HDD модели. Едно от най-новите попълнения в тази насока е Western Digital Ultrastar DC HC550, при който капацитетът е нараснал до 18TB.

Моделът използва няколко технологии за постигането на висок капацитет и производителност. Една от тях е внедряването на първото четящо рамо с три посоки на движение, което позволява още по-прецизно позициониране на главите. По този начин се подобрява точността при търсене, както и бързината на откриване на конкретната зона.

Друга иновация е вграждането на 9 плочи в 3,5-инчовия формат. Всяка от тях има плътност на съхранение от 1022 гигабита на квадратен инч. Това е възможно и благодарение намаляването на дебелината на някои от компонентите – горният капак, рамената, печатната платка (с цели 42%) и др. Подобреният мотор на шпиндела и лагерите позволяват намаляване на потребяваната при работа енергия.

Не по-малко важни са използваната технология за енергийно подпомаган магнитен запис (EAMR), която работи в съчетание с познатата HelioSeal – запълването на вътрешността на диска с хелий вместо въздух, за по-ниско съпротивление при въртене.

Western Digital Ultrastar DC HC550 идва с рейтинг за надеждност от 2,5 милиона часа средно време между отказите. За подсигуряване на данните е предвидена възможност за самокриптиране.

Дискът се предлага с 5-годишна гаранция с интерфейси 12 Gb SAS и 6Gb SATA, като цената за 18TB е малко над 1000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *