Потребителите търсят алтернативни методи за online разплащания

Пандемията успя да промени потребителското поведение и предпочитанията към различните методи за плащане онлайн. Това доведе до необходимостта сред бизнеса от промени в посока по-голямо разнообразие на платежните методи. В България, за 65% от търговците използването на дигитални портфейли има значително влияние върху процента на завършени покупки онлайн. Ново проучване на Paysafe, част от мащабното годишно допитване „Изгубени в транзакциите“, показва, че в България за 65% от търговците, ползването на дигитален портфейл има значително влияние върху процента на завършени покупки онлайн. Проучването обхваща 918 малки и средни онлайн бизнеси в САЩ, Бразилия, Обединено Кралство, Канада, България, Италия, Германия и Австрия, които споделят за платежните методи, с които са реализирали продажби в последните 12 месеца.

Картата – предпочитаното платежно средство

71% от потребителите в България предпочитат да платят своята поръчка с дебитна карта, което налага плащането с карта като най-широкоразпространения метод за онлайн разплащания. Същевременно 68% от българите предпочитат да заплатят поръчаната стока онлайн в брой при доставка. За сравнение – в Германия, Австрия и Великобритания този начин на плащане е два пъти по-малък – само около 33% са склонни да плащат в брой. Сред причините за високия брой плащания в кеш е притеснението от измами, при споделяне на финансовите данни в онлайн пространството. Тези притеснения не са съвсем безпочвени, предвид факта, че голяма част от местните онлайн бизнеси (85%) споделят за висок брой кибератаки от началото на пандемията.

Криптовалутите и тяхното място

Криптовалутите заемат все по-видимо място в плановете на бизнесите. 48% от компаниите планират да включат криптовалутите като опция за плащане възможно най-скоро. В България близо 40% от малкия и среден бизнес планират това да се случи в следващата една година.

За търговците, наред с предотвратяването на измами, е важен и избора на доставчици на плащания, с които работят, за да намалят процента на незавършени покупки. Само за последните 12 месеца сред основните причини за незавършване на поръчката е отказ на използваните карти за плащане (24% от всички незавършени поръчки) или липса на желан методи за плащане (16%).

„От началото на пандемията все повече онлайн бизнеси научиха по трудния начин, че липсата на безпроблемно и сигурно потребителско преживяване при плащане може да убие продажбите им. Така например, 54% от българските търговци посочват пандемията от COVID-19 като основна причина за ускореното диверсифициране на опциите за плащане. Днес потребителите изискват повече алтернативни методи за плащане от всякога, а тенденцията сочи, че не се очаква това да се промени в близко бъдеще. С предстоящия празничен сезон, свързан с най-натовареното онлайн пазаруване през годината, търговците, които са успели да предвидят навреме промените в потребителското поведение, ще се справят добре и ще избегнат високия процент на незавършени поръчки.“, коментира Росен Метев, вицепрезидент платежни услуги в Paysafe.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *