Huawei отбелязва ръст на печалбата през 2021 г.

Huawei публикува финансовите си резултати за изминалата година, като компанията отчита приходи от 100 милиарда долара, спад на годишна база 28.6%, и чиста печалба от 17,9 милиарда долара, което представлява увеличение от 75,9%. Разходите за развойна дейност на компанията достигат 22,3 милиарда долара през 2021 г., което представлява 22,4% от общите й приходи.

Потребителският бизнес генерира приходи от 38,1 милиарда долара през 2021 г., което е с близо 50% по-малко от предходната година. От компанията отчитат обаче ръст на продажбите на носими устройства и смарт екрани с 30%+ на годишна база. Операционната система HarmonyOS се използва от над 220 милиона устройства.

На фона на това Brand Finance, водещата световна консултантска компания за оценяване на марките, тества 5000 от най-големите световни марки от 29 сектора в 36 държави всяка година. В тазгодишната класация Brand Finance Electronics & Appliances 50 няма промени в първите три позиции. Те се заемат от Apple, Samsung и Huawei, които бележат ръст със съответно 35%, 4% и 29%.

Има разместване в следващите две места, като Dell достига до 4 място, а LG слиза на 5-а позиция. В топ 10 са още Sony, Midea, HP, Xiaomi и Panasonic.

Huawei запазва позицията си на една от най-ценните марки за електроника в света с 29% увеличение на годишна база в стойността на марката до 71,2 милиарда долара, което я поставя на трета позиция в света. Експертите от Brand Finance посочват, че инфраструктурата и бизнесът на Huawei, насочени към потребителите, са били силно засегнати от санкциите на някои западни правителства, но Huawei успява да реагира със силно увеличаване на инвестициите, както в местни технологични компании, така и в активности, свързани с изследователска и развойна дейност.

Компанията също така бележи ръст в телекомуникационния бизнес поради силното внедряване на 5G в Китай, Европа, Близкия изток и Африка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *