Ревю: Lenovo Tab P11 5G

5G технологиите са сред нас вече от няколко години, а в България можем да се гордеем и с добро покритие на съответните мобилни мрежи. Макар да сме свикнали новото поколение свързаност да е налично основно при смартфоните, все повече други устройства разполагат с подобна опция.

В днешното ни ревю ще ви запознаем с един от най-новите таблети с такива възможности, а именно Lenovo Tab P11 5G. Той предлага голям екран, адекватна мултимедийна система и разбира се свободата на мобилната свързаност, навсякъде където има покритие.

Дизайн

Lenovo Tab P11 5G има доста приятен дизайн, като не е особено лек при тегло от 520 гр. Той се характеризира с двутонов зелен, в случая, цвят. Предлага се още в сив и бял цвят. Освен това страничната рамка е плоска, което е в тон с актуалните дизайнерски тенденции в мобилния свят.

Екранът е обширен, но със значителни по размер странични рамки около него. Хардуерните бутони за управление на силата на звука и включване са поставени отгоре на корпуса в пейзажен режим. Отляво са бутонът за включване, слотът за памет/SIM карти и два високоговорителя. Отдясно откриваме USB Type-C порт и два отвор за високоговорители, а отдолу има пинове за свързване на някои аксесоари.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 11″ (2000 x 1200), IPS, 400 нита, 70% NTSC, Dolby Vision, HDR
  • Чипсет: Snapdragon 750G
  • Памет: До 6/8GB LPDDR4 RAM, 128/256GB за файлове, MicroSD слот
  • Камери: 13MP/8MP
  • Звук: 4 х странични говорители с Dolby Atmos, Двойни микрофони
  • Свързаност: USB Type-C, 5G/LTE, WiFi 802.11 ac, Bluetooth 5, 4-point Pogo пинове
  • Батерия: До 12 часа при видео плейбек/До 14 часа при браузване в интернет
  • ОС: Android 11
  • Размери: 285 x 163 x 7.9 мм, 520 г

Дисплей

Моделът предлага IPS дисплей с диагонал 11 инча, резолюция 2K и мултитъч. Максималната яркост е 400 нита, а съотношението екран-корпус е малко над 80%. Поддържат се технологиите Dolby Vision и HDR, като панелът е с добри параметри и предлага прилични нива на яркост и цветово представяне.

Има и режим за защита на очите, който ограничава нивата на синята светлина, а това намалява натоварването при четене в тъмна околна обстановка. Благодарение на добрите си свойства, екранът на устройството е подходящо за гледане на видео съдържание, включително филми и сериали. Освен това обаче можете да четете дълги статии и дори книги. Това, което може би ни липсва в някои ситуации е по-висока честота на опресняване.

Хардуер и батерия

В основата на таблета откриваме чипсет Snapdragon 750G, който е доста добро предложение в средния клас и предоставя адекватна производителност. Моделът се справя с основните приложения и доста игри, като почти не се забелязват забавяния. В комбинация с чипсета са налични 6/8GB RAM и 128/256GB разширяема памет, предостатъчно количество, а с добавянето на MicroSD карта можете да разчитате на допълнително до 1TB.

Сред наличните опции за свързаност изпъква тази за 5G, но освен това се поддържат още 4G, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.1 и USB Type-C порт. Определено най-добро впечатление прави наличието на опция за свързване с мобилни мрежи, което може да е полезно в много ситуации. Това позволява и постигането на много високи скорости на трансфер при адекватно 5G покритие.

Мултимедийната система се състои от 13MP основна и 8MP предна камери, четири високоговорителя JBL с технология Dolby Atmos и двойни микрофони. Качеството на звука е доста добро, което се и очаква от налични хардуер. Той е силен и доколкото е възможно за този тип устройства, плътен.

Двойните микрофони вършат чудесна работа при използване на виртуалния асистент и онлайн комуникация, в комуникация с камерите. Таблетът може да бъде отключен и чрез използване на предната камера за лицево разпознаване. Освен това можете да разчитате и на прилично качество при видео разговори.

По данни на компанията, с един заряд на батерията получавате до 12 часа издръжливост при видео плейбек или до 14 часа при браузване в интернет. Това разбира се са доста прилични постижения. От кратката си работа с модела мога да споделя, че той предлага прилични нива на автономност. Има и технология за бързо зареждане с мощност до 20 вата.

Софтуер

В софтуерно отношение използвана Android 11, а това означава, че имате достъп до магазина с приложения Play Store. Тук са налични голямо разнообразие от програми и игри, с които да се забавлявате. Графичният интерфейс е близък до стоковата визия на операционната система.

Има някои полезни добавки като раздел за деца и Entertainment Space, който е достъпен на мястото на потока с новини от Google при плъзгане надясно. Тук е налично персонализирано пространство за мултимедийни абонаментни услуги и игри.

Опционални аксесоари

За да повишите продуктивността си можете да използвате опционални аксесоари. Това са кейс с клавиатура, който позволява по-удобно и ефективно писане, както и писалка Lenovo Precision Pen 2. С този стилус, който поддържа 4096 нива на натиск е възможно скициране, рисуване и водене на бележки. Squid и Bamboo Paper са специализирани приложения, които са насочени именно за използване със стилус.

Заключение

Lenovo Tab P11 5G е с цена от малко под 1000 лв. за базовата памет конфигурация от 6GB RAM и 128GB памет за файлове. Таблетът изпъква с 5G мобилната си свързаност, което позволява и постигането на високи скорости на трансфер в движение при наличие на съответното покритие.

Към това има още голям екран с висока резолюция, добра производителност, издръжлива батерия и доста приятен дизайн. Големият екран го прави удобен както за четене, така и за гледане на клипове, а и филми. Към това има и ефективната звукова система.

One thought on “Ревю: Lenovo Tab P11 5G

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *