Соларни панели генерират енергия и през нощта

За всички е ясно, че соларните панели не генерират електричество през нощта. Ново научно проучване обаче сочи, че има възможност това да се промени. Учени от Станфорд са модифицирали налични на пазара соларни панели и са генерирали малко количество електричество през нощта.

За целта е използван процес познат като радиационно охлаждане, при който се разчита на космическия вакуум. Водещият учен по проекта споделя, че студенината на космоса също е изключително важен възобновяем източник на енергия.

Модифицираните панели генерират малко количество енергия спрямо възможностите през деня, но тя също може да е полезна, особено при по-ниската консумация през нощта. Когато даден обект е обърнат към нощното небе, той отдава топлина към космоса, което означава, че температурата му пада под тази на околния въздух.

Именно температурната разлика позволява генерирането на електричество. Модифицираният панел генерира 50 миливата на квадратен метър. Това разбира се е доста по-малко от генерираната през деня енергия от 200 вата.

С времето е възможно технологията да бъде подобрена и решението да бъде използвано за захранване на нискоенергийни обекти. Това включва осветление, зареждане на устройства и поддържане на сензори. Това че решението може да бъде пригодено към вече съществуващи панели означава, че е възможно и по-широкото му въвеждане.

Информация от Applied Physics Letters, през CNET

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *