Какво е смарт/интелигентен дом

Да си представим как се връщаме уморени от работа, заставаме пред входната врата и с едно натискане на мобилния телефон, нашият дом ни посреща. Входната врата се отваря автоматично, LED крушките се включват отново автоматично, нагласяйки светлината според нуждите ни, отоплението – също, и то с персонализирана температура, която отговаря на нашите нужди. Ако сме почитатели на музиката, то тя зазвучава, ако сме любители на снукъра и в този момент се провежда Световното по снукър, то телевизорът автоматично включва на канала, който го излъчва. Звучи почти като фантастичен филм, нали? Това обаче вече не е фанастика, а реалност, в чиято основа стои концепцията за т.нар. смарт дом.

Какво е смарт дом и как се появява тази идея? Най-просто казано смарт дом е автоматизиран дом. В него са вградени устройства, които контролират основните функции на дома. Първоначално концепцията за смарт дом е свързана с устойчивостта и минимизиране разхода на енергия. В момента усилията на Европа са насочени към т.нар. зелен преход, т.е. намаляване използването на невъзобновяеми източници за енергия, чийто отпечатък върху околната среда е доста голям и преминаването към такива източници на енергия, които са устойчиви във времето и не замърсяват в такава степен като невъзобновяемите. В тази връзка, първоначалната идея за смарт домове е била свързана с въвеждането на екологични системи на осветление и отопление. Въвеждането на LED крушки е пример за това. Този тип крушки намаляват консумацията на електрическа енергия до 90% и имат дълъг живот, не е нужно да се подменят толкова често, колкото старите електрически крушки. Ето как само с подмяната на крушките у дома, ние използваме по-малко електрическа енергия.

Друг пример е класифицирането на електроуредите, според нивото на консумирана енергия. Всички се купували перални, хладилници, печки и сме виждали буквите и плюсовете, изписани върху съответния уред. През 2021 ЕС реши да промени етикетирането на електроуреди с цел по-добра информираност на купувачите. Вече ще се използва само скалата A, B, C, D, E, F, G, а А+, А++ и А+++ вече са премахнати. Колкото по-близо до А се намира даден уред, към момента А се запазва само за най-иновативните решения, толкова по-икономичен или “зелен” ще бъде той. Към всеки продукт се създава QR код, чието въвеждане, ще дава възможност на потребителя да влезе в европейската продуктова база, EPREL, за да намери подробна информация за електроуреда и неговите възможности. Изследванията показват, че с енерегоспестяващите уреди, потребителите могат да намалят разходите си за електроенергия с до 500 лв за една година. Освен нивото на използвана енергия и нивото на генериран шум ще се използва при класификацията на продуктите, тъй като се установява, че шума, на който сме изложени всекидневно, се отразява на здравето ни. Скалата за генерирано ниво на шум е A, B, C, D, като отново А и с най-ниско шумозамърсяване, а D – с най-високо.

Освен директните ползватели на енергия за отопление, осветление, приготвяне на храна и домашни забавления, има и други параметри, по които един дом може да стане “зелен” или да намали директната консумация на електроенергия и газ. Пример за това са т.нар. енергоспестяващи стъкла в дограмата. Стъклопакетът “4 сезона” е изработен по технология, която предлага нужното на дома според характеристиките на всеки сезон. През лятото – отразява слънчевата енергия и така намалява разхода за климатизация, през зимата – осигурява висока термоизолация, намалява загубата на топлина както и студената зона край самите прозорци. Така по косвен начин, енергоспестяващите стъкла отново водят до намаляване на разходите за енергия.

В последните години концепцията за смарт дом премина на друго ниво. Идеята е не просто да се намали консумацията на енергия в дома посредством: соларни панели, енергоспестяващи стъкла в дограмата, лед крушки, енергоспестяващи уреди, влагане на иновативни материали при строителството, които го превръщат в енергоспестяващ и т.н. В основата на концепцията смарт дом вече е използването на интелигентни технологии. Да си представим, че в дома е вградена такава система, която позволява автоматичното управление на устройствата в него. Целта не е просто включване и изключване на устройства, крушки, телевизори, отопление и т.н., а мониторинг и контрол на вътрешната среда. С други думи, разширяване обхвата на действие на определени устройства без да е нужна постоянна човешка намеса.

Енергоспестяването вече се определя само като една от целите на смарт дома. Другите цели са комфорта и сигурността. На базата на заложените цели, основните характеристики на т.нар смарт дом са:

  • сензоризацията или употребата на датчици, с които да се събира информация както за околната, външна среда, така и за вътрешната. Пример за външна среда е времето навън, разположението на дома: дали е с южно или северно изложение, дали е в планината или в низината, близо до морето ли е или във ветровит район. Под вътрешна среда попадат навиците и потребностите на хората, които живеят в него. Кога стават и си лягат, респективно вдигат/свалят щори, включват осветление и т.н.
  • взаимосвързаност на отделните елементи в системата. Пример, пускането на щорите автоматично задейства включване на осветлението.
  • събирането на информация, натрупването на потребителски данни позволява на интелигентната домашна система да анализира данните и да предложи решения на потребителите ѝ. Интелигентна домашна система се “учи”, посредством анализ на натрупаните данни за вътрешна и външна среда.
  • лесна е за употреба, може да се управлява и с гласов интерфейс.

Интересът към интелигентните, смарт, домашни системи се увеличава. На пазара вече се предлагат отделни компоненти като интелигентни термостати, електронни брави, устройства за пускане на музика, които могат да се купят и инсталират без да е нужна техническа помощ.

Все още се гледа с недоверие на идеята да се изгради изцяло автоматичен дом. Причините са основателни: финансови, технически и етични. Изграждането на такъв дом ще струва скъпо, не всеки ще може да си позволи. От друга страна за създаването на домашна интелигентна система ще са нужни доста средства, тествания, отстраняване на възможни бъгови, адаптирането ѝ към различни жилища. Всичко това ще породи нуждата от специалисти, които да отговарят за различни неща от създаване на системата, процесът на инсталация, поддръжката, намесата при възникване на специфични проблеми, поддържане на връзка с клиентите. Не са за подценяване и опасенията за неприкосновеността на личния живот. Кой и как ще гарантира, че натрупаните данни няма да попаднат в лоши ръце, хакерството не е за подценяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *