Следващият форум Ratio се захваща с космоса и насекомите

Форумът Ratio се завръща на 11 юни в Sofia Tech Park. Темите на пролетното издание на форума се простират от космоса до насекомите. Програмата включва четири теми, а две от тях вече са обявени.

Първата лекция представя пред една от най-важните загадки в космологията – каква е скоростта, с която Вселената се разширява? Д-р Матю Ботуел ще потърси отговора, като ще разкаже още и за тъмната енергия и “напрежението на Хъбъл” (нещо, което днес много хора наричат “криза” на космологията). Д-р Ботуел е астроном от Университета в Кеймбридж и използва най-съвременните наблюдателни инструменти, за да изследва еволюцията на галактиките и космическото време.

След това д-р Дейвид Ху, двоен носител на наградата Ig Nobel, ще разкаже на гостите на форума детайли за животинската биомеханика. Той ще обясни и как тайните на движението при животните помагат на инженерите да създават изобретения, вдъхновени от природата. В презентацията си той ще разкрие и някои любопитни факти за животните, например как работи слонският хобот, за какво служат миглите и как насекомите ходят по вода. Д-р Ху е е машинен инженер, биолог и физик. Завършил е в M.I.T., а сега преподава машинно инженерство и биология. Доцент е по физика в Техническия Университет на Джорджия.

Гостите на Ratio ще могат да видят още различни демонстрации, изложби, допълнителни забавления и изненади. Целодневнето събитие предлага и програма подходяща за деца от 8 до 12 години, която ще върви паралелно на основната.

Билетите за събитието вече са в продажба на сайта на организаторите Ratio. Форумът Ratio ще се проведе на 11 юни от 10:00 в Sofia Tech Park.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *