Microsoft работи за премахването на паролите

Microsoft споделя интересни данни свързани с паролите, които използваме в ежедневието си. Така например 15% от анкетираните от компанията хора споделят, че използват името на своя домашен любимец като вдъхновение за паролата си. Освен това 1 от 10 души признават, че използват една и съща парола в множество сайтове. 40% от хората споделят, че са използвали различни комбинации всеки път, когато са актуализирали своята парола (напр.: пролет 2022, лято 2022 и т.н.).

Както и сами можете да се досетите, тези практики водят до по-големи опасности от нерегламентиран достъп до потребителските профили. Това от своя страна може да компрометира множество лични данни.

Скорошно проучване на Microsoft установи, че в момента има 921 атаки за разбиване на пароли в секунда, което се равнява на 79,5 милиона атаки на ден – цифра, която е нараснала почти двойно за последната година.

Microsoft предлага на своите потребители възможност за влизане без парола, което им позволява да премахват пароли от своя акаунт в Microsoft за достъп до приложения като Outlook и OneDrive, с помощта на приложението Microsoft Authenticator, Windows Hello, ключ за сигурност или код за потвърждение.

Все пак ако не сте готови да се откажете от паролите, ето няколко добри практики за създаване на пароли, които могат да ви бъдат от полза:

  • Дължина най-малко 12 знака (най-добре 14 или повече);
  • Комбинация от главни и малки букви, цифри и символи;
  • Не използвайте думи, които лесно могат да бъдат открити в речника или име на човек, продукт или организация;
  • Използвайте изцяло различни пароли;
  • Ако имате съмнения, че паролата ви е била компрометирана, я сменете незабавно.

Компанията пуска и специална карта за бинго, с която ако искате можете да тествате надеждността на своята парола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *