Дигитални иновации при градинските косачки

Споделете публикацията:

Internet of things (IoT) и други дигитални технологии навлизат във все повече технологични сфери у нас. Техниката в сферата на земеделието и дори тази за работа в градината не правят изключение. Според запознати от този сектор в него се наблюдават все повече решения за автоматизация, свързаност, дори автономност и работа от разстояние.

Сред най-бързо разпространяващите се нови технологии в този сектор са например автономните градински косачки, които подобно на прахосмукачките-роботи могат да картографират двора и да окосят ефективно ливадата в определената зона. При това те могат посредством иновативни сензори да разпознават различни препятствия и животни на пътя и да спират, за да не преминат през тях. Сред останалите технологии, навлизащи в този сегмент са: безжичната свързаност, LIDAR, различни софтуерни приложения и т.н.

В следващите редове ще ви запознаем с няколко съвета относно поддръжката на зелена и свежа морава в двора или градината,  предоставени от екипа на Kubota България, японският лидер в производството на селскостопанска техника.

Изберете правилния сорт трева

За нови имоти и площи, където моравата се нуждае от основно обновление, е възможно да персонализирате вида на тревата за оптимална работа. Съществуват различни сортове трева, които се представят различно в зависимост от специфичния климат на региона и количеството на валежите. Затова изберете правилния сорт трева според климатичната зона. Това ще улесни много работата ви в бъдеще.

Косете тревата веднъж седмично

Първият съвет за красива морава е редовното косене на тревата. Това е стандартна рутинна грижа, а в зависимост от климата и метеорологичните условия може да се наложи да коригирате и косите повече или по-рядко.

Времето от деня, когато косите, също е важно. Някои експерти препоръчват косене на тревни площи рано вечер, за да се поддържа тревата овлажнена. Освен това, не забравяйте да косите само около една трета от височината на тревата.

Използвайте пръскачката сутрин

Следващият ключов фактор за свежа морава е напояването. Не е необходимо да поливате тревата всеки ден. Идеалният график за поливане е около два или три пъти седмично.

„За да извлечете максимума от рутината си за поливане, използвайте пръскачка, която покрива цялата площ на тревата. Правете поливането рано сутрин, между 6 и 10 сутринта. Поливането през средата на деня или през нощта може да не даде най-добри резултати“ – споделят още експертите от екипа на Kubota България.

Поддържайте тревата редовно

Красивата морава изисква редовна поддръжка. Най-добрите озеленители и градинари в света съветват да се инвестира в качествена машина за поддръжка на тревни площи. Това не само прави тревата по-лесна за поддържане и косене в дългосрочен план, а и я кара да изглежда много по-хубава и свежа.

Поддържайте вашата косачка

Последният съвет за перфектна морава е да вложите малко грижи и внимание на вашата косачка. Тя е най-здраво работещият инструмент и е от изключително значение, когато става въпрос за добре изглеждаща градина.

Уверете се, че остриетата на машината винаги са остри. Всеки път, когато я използвате, почиствайте ходовата част, за да предотвратите ръжда. Добър избор е също да се доверите на профилактика от професионална фирма, за да поддържате производителността й на оптимално ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.