Ревю: Xiaomi Watch S1

Смарт часовниците стават все по-популярни с годините, като това е очаквано. Вече има по-достъпни модели, но освен това постоянно се добавят и функционалности, които са от полза в ежедневието и за проследяване на тренировки и здравословни параметри.

Най-новото предложение на Xiaomi тук е Watch S1, като именно с него ще ви запознаем в настоящото ревю. Моделът изпъква с приятен дизайн, издръжлива батерия и наличието на адекватен набор от функционалности.

Дизайн

Xiaomi Watch S1 е със сравнително тънък корпус при дебелина от 11 милиметра. Наличен е и голям AMOLED екран с покритие от плоско стъкло от сапфирен кристал, което означава, че има значителна здравина. Корпусът е водоустойчив, което го прави подходящ и за плуване, а освен това е изработен от неръждаема стомана. Конкретният вариант, с който разполагам за тест идва с кафява кожена и сива силиконова каишки.

Часовникът се предлага със сребрист или черен корпус, като са налични отвори за високоговорител и микрофон. Корпусът е лек и с два хардуерни бутона, които са разположени отдясно на конструкцията. Конструкцията на всеки часовник е преминала ръчен процес на полиране. В комплект с модела получавате безжично зарядно.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 1.43“ AMOLED, 466 x 466
  • Бутони: включване, функции
  • Материали: Стъкло от Сапфир и конструкция от неръждаема стомана
  • Свързаност: GPS, Bluetoot 5.2, Wi-Fi n
  • 5 ATM водоустойчивост
  • Сензори: Акселерометър, жироскоп, магнитометър, за измерване на пулса и нива на кислород в кръвта, околна светлина, атмосферен, геомагнитен
  • Системни изисквания: Android 6.0 или по-нов, iOS 10.0 или по-нов
  • Размери: 46.5 x 46.5 x 11 мм

Екран и функционалност

Екранът е голям и с добри нива на яркост като има опция за активиране при повдигане на ръката, но и възможност за постоянно включен, което разбира се намалява издръжливостта на батерията. Възпроизвежданите цветове са наситени и с добро ниво на контраст, а картината е видима дори при пряка слънчева светлина. Възможно е ръчното регулиране на нивата на яркост или това може да става автоматично.

Наличен е голям набор от циферблати, които лесно се заменят през приложението. Можете да изберете и от ограничен брой варианти директно от часовника. Екранът е с честота на опресняване 60 херца и има гъстота на пикселите 326 пиксела на инч.

Заложено е на платформа, която е собствена разработка на компанията и се отличава от познатите ни операционни системи за смарт часовници по това, че няма опция за инсталиране на допълнителни приложения. Работата със системния интерфейс е лесна и бърза. Освен чрез екрана, можете да управлявате някои функции и с бутоните – с горния имате достъп до основното меню с тренировки и приложения, а вторият дава достъп до режимите за тренировка.

Watch S1 позволява и възможността за провеждане на разговори през него (прехвърлени от свързания смартфон). При входящо повикване можете да вдигнете през часовника, като тази опция е препоръчителна основно при по-тиха околна обстановка. Вграденият микрофон се справя добре. С него можете да управлявате и плейбека на телефона си. Освен това можете да свържете и безжични слушалки.

Сред възможностите му са още и проследяване на нивото на стрес и упражнения за дишане, които би трябвало да помогнат за успокояване. Ако активирате постоянното следене на пулса, можете да зададете опция за предупреждение за прекалено висок пулс.

Към това са налични познатите ни опции за следене на пулса, изминатото разстояние и качеството на съня. Функциите за пулс и стрес могат да бъдат активни постоянно, но това разбира се влияе и върху издръжливостта на батерията.

Часовникът може да проследява 117 вида тренировки, включително с 19 професионални режима, като баскетбол, тенис, плуване и т.н. Освен това има автоматично засичане при някои дейности. За точното проследяване на тренировки на открито се разчита на двубандов GPS. Водоустойчивостта е 5 ATM, което означава, че можете да проследявате и плуване.

Моделът показва известията, които получавате на телефона си, а освен това дава и информация за времето. Управлението на Watch S1 се осъществява през приложението Mi Fitness, като от там можете да задавате различните желани настройки на часовника и да следите данните от сензорите – пулс, стрес, крачки, сън и т.н.

Батерия

Издръжливостта с един заряд при стандартно натоварване е до 12 дни, като разбира се това зависи от активираните функционалности. Зареждането става безжично чрез включена в комплекта магнитна поставка и е доста бързо. Има и режим за пестене на енергия, който позволява постигането на до 24 дни с един заряд. В този случай са деактивирани почти всички измервателни възможности.

Заключение

Цената на Xiaomi Watch S1 е около 430 лв., като моделът предлага доста добър екран и издръжлива батерия. Освен това има разширени възможности за проследяване на параметри, включително стрес, пулс, качество на съня и т.н. Моделът има и изискан и приятен дизайн, който с различна каишка подхожда и на различни събития и обстановка.

Pavlin Lukanov

One thought on “Ревю: Xiaomi Watch S1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *