Роумингът извън ЕС е по-достъпен с А1

Вече от доста години пътуването до страните от Европейския съюз е доста по-приятно изживяване, тъй като можем спокойно да използваме телефона си без начисляването на роуминг такси както за разговори, така и за мобилни данни, в разумни граници и според абонаментния план. Така е възможно да браузвате, говорите и работите, без да се притеснявате от огромни сметки.

Не така обаче стоят нещата със страните извън Европейския съюз, включително държавите от Западните Балкани и Турция, които са предпочитана дестинация за все повече българи. Разговорите и данните, които ползвате докато сте там, не са включени в абонаментния план и са доста скъпи. Така дори кратък чат или пък спешен разговор могат да ви струват много, а винаги има такива случаи.

Разбира се това правило има и своите изключения. Сред българските телекоми А1 е с доста активна политика, с която предоставя адекватни пакети и предложения за случаите, в които пътувате в тези региони. Така например, от 26 април влязоха в сила новите цени на роуминг услугите, разговори и мобилни данни за частните клиенти на А1, които ползват Стандартна тарифа за роуминг.

Те важат за страните от Западните Балкани и Турция, както и за останалите страни извън Европейския съюз, а намалението достигна 96%. За региона на Западните Балкани, който включва Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна Гора, и Турция, цената на минута е с 91% по-ниска от предходната, 59 ст., а цената на мегабайт мобилен интернет спадна с 96% до 99 ст. Това е доста по-приемливо и е добра крачка в правилната посока.

Цените за роуминг услуги в останалите страни извън ЕС също бяха намалени, като цената на минута е 2,99 лева или 57% по-ниска спрямо предишната за изходяща минута, а мегабайт мобилен интернет вече струва с 59% по-малко – 9,99 лева.

И тъй като Великобритания вече не е част от ЕС, за нея също има нови правила. От 26 април А1 предлага специални условия за клиентите си, които са значително по-достъпни от цените за страните извън ЕС, а именно 9 ст. за минута изходящ разговор и 1 ст. за мегабайт мобилен интернет.

Освен това има и изгоден дневен пакет, който потребителите на телекома могат да активират и да използват включените в него услуги. A1 Travel Unlimited важи за ЕС/ЕИЗ и Великобритания, Турция, Сърбия и Северна Македония, като е с такса 2.99 лв. и предлага 200 изходящи минути и SMS, както и 200MB. Това ще е напълно достатъчно, за да се свържете чрез чат приложение с близките и приятелите си или да откриете важна информация за пътуването си.

Междувременно от началото на настоящия месец A1 увеличи обема на мобилния интернет в роуминг в Европейския съюз (ЕС/ЕИЗ), който е включен в мобилните планове на клиентите. Промяната обхвана всички клиенти на мобилна услуга, ползващи Национални условия в роуминг (стандартната роуминг тарифа) и се изразява в увеличение от 410 МВ на 512 МВ за всеки 1 лев от месечната такса на абонатите или с почти 25% повече спрямо предходното количество MB.

Така например ако месечната ви такса е в размер на 20 лева без ДДС, то до 30 юни 2022 г. сте разполагали с 8 200 МВ в роуминг в ЕС, а след 01 юли вече имате 10 240 МВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *