Какво се случва с пазара на смартфони в Европа

Според данните на Counterpoint Research доставките на смартфони в Европа през първото тримесечие на 2022 г. са на най-ниските си нива от 2013 г. насам. Сега вече има информация и за доставените в региона устройства през второто тримесечие, а те също не са никак розови.

Спадът е до 40.3 милиона доставки, което представлява срив на годишна база от 11%, като това е най-лошият резултат за второ тримесечие от 2020 г. насам. Негативното движение се отдава на войната в Украйна, високата инфлация и завръщащият се коронавирус.

Доставени бройки и промяна

Лидер продължава да е Samsung с дял от 32% (13 милиона доставки) и ръст на годишна база от 9%, следвана от Apple с 24% дял (9.6 милиона доставки) и ръст от 3%. Двете компании обаче бележат спад на база тримесечие. В челната тройка е още Xiaomi, която държи 19% от пазара (7.5 милиона доставки), но пък бележи срив от 39%.

Пазарен дял

В топ пет са още Oppo и Realme със съответно 5% и 3%. Oppo обаче страда от проблеми с доставките и производството в Китай, а Realme отчита скок от 21% спрямо същия период на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *