Ревю: POCO Watch

От екзотичен аксесоар преди години, смарт часовниците и фитнес гривните вече са много по-достъпни, а конкуренцията в сектора е ожесточена. В настоящото ни ревю ще ви запознаем с първия такъв модел с марката POCO. Брандът е част от Xiaomi, а устройството е POCO Watch.

Подобно на останалите предложения с марката, и тук е постигнато отлично съотношение между цена и параметри. Моделът дебютира на скоро в България, като имам възможност да го изпробвам от известно време.

Дизайн

POCO Watch има компактен дизайн с дебелина под 10 милиметра, а освен това е и лек при тегло 31 гр. с каишката. Екранът е квадратен и с леко извито стъкло, като предлага обширна площ за съдържанието. Налични са три цветови опции със съответната силиконова каишка, син, черен и слонова кост.

Рамките около дисплея са значителни, а отдясно на корпуса има хардуерен бутон за включване и влизане в менюто. Отдолу на корпуса са сензорите и пиновете за зареждане. Часовникът е водоустойчив на потапяне до дълбочина от 50 метра (5ATM). Каишката се захваща доста стабилно. Зареждане става чрез включен в комплекта адаптер, който свързвате към USB порт.

Бърз старт

Започваме от това как да включите гривната и да я свържете със смартфона си. Предварително инсталирайте приложението Mi Fitness/Xiaomi Wear, с което гривната се сдвоява с телефона. Включването става чрез хардуерния бутон. След това отваряте приложението на смартфона си, отивате в раздела за устройства и там кликвате върху добавяне на ново такова, като избирате модела от показания списък. Необходимо е да зададете и съответните разрешения за известия, достъп до местоположение и т.н.

Връзката се осъществява през Bluetooth 5.0 (Low Energy). Моделът е съвместим със смартфони с Android 6.0 (и по-нова), както и iOS 10 (и по-нова).

Дисплей

AMOLED дисплеят е диагонал 1.6 инча и е приятна изненада, предлагайки висока яркост, като картината е отчетлива дори при ярка околна светлина. Екранът се активира при повдигане на ръката, като остава изключен през останалото време, освен ако не изберете always-on функцията, която обаче съкращава издръжливостта на батерията.

Налична е опция за автоматично управление на яркостта. Работата със сензорния екран става с плъзгане с пръст в четирите посоки, като е наличен и специален бутон за отваряне на основното меню и връщане към основния екран. За персонализиране на външния вид можете да избирате измежду множество циферблати с разнообразна визия и показвани параметри.

Проследяване на тренировки и параметри

Основната функционалност на модела е да проследява различни типове тренировки и здравни показатели. За целта са налични сензори за следене на сърдечния ритъм (с опция за постоянно отчитане) и нивото на кислород в кръвта по избори и автоматично по време на сън. Сред проследяваните дейности са бягане, ходене, колоездене и плуване. Отчетените по време на тренировката данни можете да видите в приложението за смартфони Mi Fitness като данните там са доста детайлни.

За оптималното проследяване на открито има вграден GNSS чип, който поддържа системите GPS, GLONASS, Galileo и BeiDou. Има и технология за следене на качеството на съня. С него можете да получите разбивка на етапите от съня си. Налична е и възможност за измерване нивата на стрес и упражнения за дишане, с които да ги регулирате.

Mi Fitness

POCO Watch показва известията, които получавате на телефона, както и входящите обаждания с опция за затваряне. Налични са още опция за търсене на телефона ако той е в обхват и за снимане от разстояние – със съвместимите смартфони. Други интересни и полезни функционалности са хронометър и таймер, като макар и да не са необходими в ежедневието е добре да имате бърз достъп до тях. Часовникът може да ви подсеща и да се вижите на определен период.

Настройката на основни функционалности става през приложението Mi Fitness. Оттук можете да активирате известията, постоянно проследяване на пулса, следене на съня, предоставяне на информация за времето и т.н. Тук разполагате и с богат набор от циферблати, които можете лесно да сменяте според настроението или обстановката.

Разбира се в приложението имате достъп до всичките измерени данни, преглеждате записаните тренировки, управлявате свързаните устройства, а и дори да споделяте някои фитнес данни.

Батерия

С един заряд на батерията можете да разчитате на до две седмици издръжливост при стандартна работа. Това включва настройки по подразбиране, отчитане на пулса на 30 минути, проследяване на съня, стрес и измерване на стреса два пъти на ден. Освен това се включват 35 минути проследяване на спортна активност с GPS веднъж седмично.

Това разбира се е една от силните черти на модела, като е в тон с конкурентните предложения. Зареждането става чрез специалния магнитен конектор, който е в комплекта.

Заключение

POCO Watch е нещо средно между смарт часовник и фитнес гривна, като е сред качествените предложения на пазара. Моделът предлага добра издръжливост на батерията и широк набор от функционалности. Освен това дизайнът е приятен и компактен, а дисплеят е качествен. Силиконовата каишка е удобна и за продължително носене, като могат да се проследяват множество параметри и типове тренировки. Цената в свободна продажба е около 180 лв.

Pavlin Lukanov

One thought on “Ревю: POCO Watch

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *