Ревю: ThinkPad X1 Yoga Gen 7

Всеки, който ме познава по-добре знае, че използвам ThinkPad преносим компютър в ежедневието си, което включва както работа, така и забавления чрез филми и някои игри. Определено съм доволен от избора си на T590, който предлага 15.6-инчов екран, прилична производителност и доста добра клавиатура – всичките ми текстове са от вградената клавиатура, а не от външна такава. Моделът работи добре дори и след 1-2 леки изпускания, което е атестат за издръжливостта на серията.

Затова и с радост приех възможността да тествам едно от най-новите попълнения на Lenovo с бранда ThinkPad, а именно ThinkPad X1 Yoga Gen 7, който се отличава с типичната Yoga гъвкавост и хардуер от висок клас. Тук е заложено на 12-о поколение процесори Intel Core, както и голямо количество памет и 14-инчов сензорен екран с резолюция до 3840 х 2400 пиксела.

Дизайн

Новият ThinkPad X1 Yoga е компактен и изискан с изчистен дизайн без излишни елементи. Устройството е изцяло в сив цвят, като капакът е метален и на него се отличава светещата точка в логото ThinkPad. Екранът не може да се похвали с особено тънки странични рамки, но в случая има сензорен панел, над него има и камера с хардуерен затвор.

Налична е пълноразмерна клавиатура с подсветка, но без цифров блок. Тъчпадът е с три хардуерни бутона, а има и познатия ни тракпойнт. От двете страни на клавиатурата има отвори за високоговорители. Отдолу има четири гумирани крачета, както и още отвори за звуковата система. Отдясно на корпуса са USB Type-A порт, слот за SIM карта, 3.5 мм жак за слушалки и слотът за стилуса. Отляво пък са два USB Type-C порта, USB Type-A и HDMI.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 14” WQUXGA/WQUXGA IPS/OLED
  • Процесор: До 12-то поколение Intel Core i7 vPro (U15 или P28 Series)
  • Графика: Intel Iris Xe
  • Памет: До 32GB LPDDR5 RAM, до 2TB PCIe SSD
  • Мултимедия: 4 x високоговорителя с Dolby Atmos, 4 микрофона, Dolby Voice, FHD камера с физически предпазител
  • Свързаност: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, 4G/LTE опция, 2 х USB Type-C, 2 х USB Type-A, 3.5 мм комбиниран жак, HDMI 2.0b, Nano SIM слот опция
  • Софтуер: Windows 11 Pro/Ubuntu Linux
  • Размери: 14.95 х 315.6 х 222.5 мм, 1.38 кг.

Дисплей

В случая е използван 14-инчов OLED сензорен екран с резолюция 3840 х 2400 пиксела с поддръжка на технологиите HDR и Dolby Vision при яркост 500 нита. Оставам с отлични впечатления от дисплея като цветовете са наситени и доста реалистични, а яркостта е на високо ниво. Така можете да работите с лаптопа дори на открито. В допълнение, благодарение на високата резолюция картината е детайлна и можете да видите повече съдържание спрямо модели с по-ниска резолюция (в зависимост от настройките).

И тъй като панелът е сензорен, спокойно можете да използвате и пръсти за системна навигация и редица функционалности, а това е улесняващо. Заради естеството на устройството, екранът може да се завърти докрай и да получите един голям таблет, което дава допълнителна гъвкавост при работа, а и забавления.

Налична е и технология за ограничаване нивата на синята светлина, от голяма полза за по-малкото натоварване на очите. В заключение, екранът е отличен както за работа с документи и разнообразни програми, така и за гледане на филми и сериали в свободното време.

Хардуер и софтуер

В основата на ThinkPad X1 Yoga Gen 7 е 12-о поколение процесор Intel Core i7-1270P с vPro. Освен това има 32GB LPDDR5 системна памет и 512GB PCIe SSD. Налична е и вградена графична карта Intel Iris Xe. Тази конфигурация е напълно достатъчна, за да предложи оптимална производителност в ежедневието. Нямах никакви проблеми докато тествах модела, като той е доста подходящ за работа.

Всичко работи плавно, като голямото количество системна памет спомага работата с множество приложения за ефективен мултитаскинг. В случая има и 512GB SSD, което ще е достатъчно дори за по-продължително време, а разбира се винаги можете да използвате и облачни и външни решения за съхранение. Вградената графика се справя с основните задачи, като дори можете да играете и по-леки игри, ако желаете това, разбира се.

Налична е интелигентна охладителна система с два вентилатора и всмукване през клавишите, която се регулира в зависимост от нуждите – най-добра производителност, балансиран и най-добра ефективност. Все пак трябва да отбележим, че понякога машината загрява осезаемо дори без да е натоварена с нещо по-значително.

Моделът предлага повече от адекватни опции за свързване както жично, така и безжично. Налични са Wi-Fi 6E за бърза и надеждна безжична връзка, Bluetooth 5.2 и NFC за свързване на разнообразни аксесоари и периферия, както и опция за 4G/LTE мобилна мрежа, което е от полза когато пътувате често. Така сте независими от Wi-Fi мрежите и можете да работите от почти навсякъде.

Като портове са налични 2 x USB Type-C и 2 х USB Type-A портове, както и комбиниран жак за слушалки и микрофон. Така добавяте лесно жични периферни устройства, а чрез HDMI порта, и външни дисплеи. ThinkPad X1 Yoga Gen 7 разполага и с много качествена звукова система с общо четири високоговорители с Dolby Atmos. Така се допълва визуалното изживяване с отличния екран, като можете да се насладите на филми и музика.

Клавиатурата е без цифров блок, което е очаквано за този размер. Макар да не дава отличното усещане като при класическата ThinkPad клавиатура, и тук след като поработите повече се свиква. Клавишите са с голяма повърхност и има достатъчно място помежду им, като ми се иска да имаше и по-голям ход. Иначе е добавена подсветка за случаите, в които пишете по тъмно. Тъчпадът е ефективен, като има три хардуерни бутона и тракпойнт. Трябва да отбележа и наличието на четец на отпечатъци в бутона за включване, като удостоверяването се извършва локално, защитавайки данните ви.

Благодарение на камерата с резолюция Full HD и четирите вградени микрофона, можете да провеждате видеоконферентни разговори с високо качество. Това се допълва от качествените високоговорители. Има и физически предпазител на камерата, с което ще сте сигурни, че никой не надзърта от другата страна.

Каква е ситуацията с батерията? В случая не може да говорим за някакви кой знае какви постижения, но все пак моделът се справя прилично, като за половин част губи около 10% заряд в балансиран режим и нормално натоварване. Това означава, че най-вероятно може да предложи между 4 и 5 часа издръжливост с един заряд. Трябва да отбележим, че е използвано USB Type-C зарядно, с което можете да зареждате още и смартфони, таблети и други устройства.

В софтуерно отношение е използвана Windows 11 Pro, а това дава достъп до голямо разнообразие от приложения и игри. Операционната система е отлична за работа и забавления, като предлага широки функционалности. Освен това с нея можете да работите лесно и чрез сензорния екран. Допълнително е налична програмата Lenovo Vantage, в която можете да следите състоянието на компютъра си, както и да настройвате редица функционалности.

Интересни екстри и Yoga фактор

Сред полезните добавки, на които си заслужава да наблегна са опционалната 4G свързаност, която поне за моята професия е от голямо значение. Често ми се налага да пътувам, за да отразявам събития и мобилната връзка е отличен начин да подсигуря независимостта си от Wi-Fi мрежите.

На следващо място е стилусът Lenovo Pen, който има място в специален слот отдясно на корпуса. Това дава още една опция за въвеждане на съдържание, включително и ръкописен текст, но основни и за рисуване. Определено чрез него можете да разширите творческите си възможности.

Благодарение на 360-градусовата панта моделът може да се използва в няколко режима – лаптоп, таблет, палатка и стойка. Така получавате гъвкавост в разнообразни ситуации, включително за презентиране, висока продуктивност и лесен достъп до мултимедийно съдържание в режим таблет.

Заключение

ThinkPad X1 Yoga Gen 7 е отлична машина за нуждите на съвременния потребител, който се нуждае от оптимален баланс между продуктивност и мобилност. Лаптопът е мощен за бизнес продуктивност, ежедневни задачи и забавления. Той има отличен екран с възможност за цялостно завъртане и управление с докосване. Освен това мултимедийната система е на високо ниво като камера, звук и микрофони. Има още издръжлива батерия и разширени опции за свързване, включително чрез избор за 4G връзка.

Лимитирани наличности от модела се очакват у нас през идните месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *