САЩ разхлабва някои ограничения срещу Huawei

Bloomberg съобщава, че американското правителство разхлабва ограниченията за споделяне на технологии с поставените в черния списък компании. Целта е запазването на водещата позиция на САЩ в налагането на международни стандарти на фона на изпреварващия темп на Китай.

Едно от бюрата на Министерството на Търговията е издало правило, с което се оторизира споделянето на определени технологии и софтуер когато организациите определят и решават за международните стандарти. Това адресира въпросът дали американски компании се нуждаят от лиценз за споделяне на технологии от нисък клас с одобрени партньори като Huawei.

Наложените срещу Huawei санкции през 2019 г. накараха засегнатите компании от САЩ да ограничат участието си в дейности свързани със създаването на стандарти. На фона на това китайските компании увеличиха усилията си в тази насока. Във Вашингтон вече има сериозни опасения, че китайското правителство и най-големите компании в страната вземат все по-голяма роля в техническите групи, които определят дизайна и приложението на нови технологии.

Предстои до какво ще доведат новите действия на САЩ и как реално те ще се отразят на Huawei. Дали е възможно компанията да продължи разработката и производството на собствени чипсети Kirin?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *