Форумът TECHNIVERSE с поглед към свят пълен с технологии, изкуство, автомобили и AI

Тази неделя (2 октомври) специалисти и любители ще имат възможност да участват в свободно достъпни практически занимания с разнообразие от технологии. Сред тях са програмиране на Arduino роботи, интеграция на IoT поток от данни с облачни услуги, заснемане на триизмерно видео и снимки, работа с големи данни и др. Общо 18 работилници и дискусии по някои от най-иновативните области на 21 век. Всичко това се случва в рамките на TECHNIVERSE – първото по рода си у нас целодневно събитие за информационни (и не само) технологии с изцяло практическа насоченост. Мястото на провеждане е Маймунарника, в парк Борисова градина, София.

Форумът е насочен към техничари, учени, инженери ентусиасти, но също и всички останали, които имат повишен интерес към т.нар. S.T.E.M. области (наука, технологии, инженерство и математика). Представен е като събитие, организирано от ИТ специалисти за ИТ специалисти, което поставя силен акцент върху съвместното участие и обмяна на опит.

TECHNIVERSE представлява динамично пространство, в което знанията се предават чрез пряк опит, а технологиите предизвикват удивление и въодушевление. Основен акцент, зададен от Digital Lights е Мобилността (Mobility) с множество демонстрации и работилници по теми като CANbus комуникацията между централна конзола и инструментен панел, визуализиране на данни от тях, създаване на оптимален план за посещение на десетки адреси в пътна мрежа с помощта на облачни услуги и др. Важен фокус в събитието са темите, подбрани от Digital Lights за всичко, свързано със създаване на софтуер за придвижване и автомобили, както и за оптимално планиране на маршрути.

Останалите три тематични потока включват Творчество, Устройства и Софтуер, като заниманията в тях се движат едновременно, в различни шатри. Още от темите в програмата са: въведение в програмирането за отворената процесорна архитектура RISC-V, как да станем видео инфлуенсър с подръчни средства и дори състезание по сглобяване на сървър. В сферата на образованието гостите от ТЕХНОКРАТИ представят своето виждане за ефективни методи за подобряване на учебния процес и работата в класните стаи с помощта на технологиите.

Музиката също е важен акцент в събитието – вместо лекции на голяма сцена, работилниците се случват на музикален фон. Още от следобедните часове се разгръща програма с участието на утвърдени имена от родната клубна сцена. Стиловете включват техно дъб, псайхаделик дъб, рокстеди, реге и дори мелодичен дъбстеп. Програмата пък включва още любопитни музикални работилници и уъркшопи като съвети за подобряване на диджей уменията; създаване на музика с tracker (като “едно време”) и демонстрация по създаване на музика и звук по изцяло хардуерен път – с модуларни синтезатори.

Събитието е възможно благодарение на Digital Lights, CODIX, ESRI Bulgaria, BulStream, OLIMEX и още дузина партньори и съмишленици, включително водещи университети, елитни гимназии и творчески школи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *