БНБ увеличи основния лихвен процент

В последния ден на септември Българската народна банка обяви, че вдига основния лихвен процент на 0,49%. Подобни нива бяха достигани за последно в края на 2009 г., когато ОЛП беше 0,55%, а от 2016 ОЛП беше свален до 0%.

Ходът на БНБ е в унисон с предприетите усилия на редица водещи централни банки, поставени пред напрежение поради високата инфлация. Непосредствено увеличението ще бъде отразено върху размера на законната лихва за забава, която се формира като сбор от ОЛП + 10%.

Увеличението идва ден след като БНБ обяви, че ще повиши изисквания от банките антицикличен буфер с нови 0,5%. С това увеличение буферът ще достигне 2% считано от 1 октомври 2023 г. Целта на активирането на антицикличния буфер да ограничава кредитирането, когато то започне да показва признаци на прегряване.

По-рано през септември Европейската централна банка увеличи основния лихвен процент с безпрецедентните 0,75% процента, достигайки 1,25%, като същевременно банките, държащи депозити в ЕЦБ също получават вече 0,75%.

Стремежите на банките са да укротят инфлацията, която за ЕС през август продължи да се ускорява достигайки 10,1 на сто на годишна база. Същевременно в България е почти двойно по-висока, достигайки 17,7% ръст спрямо година по-рано. Стремежът на ЕЦБ е да върне инфлацията в рамките на 2%, но реално мерките дават отражение едва след 6-9 месеца, а и към момента в България кредитирането продължава да не показва забавяне. За август ръстът в кредитирането на годишна база е 13,4%, като фирмените заеми за пръв път надхвърлят 40 млрд. лева. При домакинствата ръстът е също двуцифрен – 15%, благодарение основно на потребителското кредитиране. Намалява единствено темпът на растеж при жилищните заеми до 18% на годишна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *