Ревю: SteelSeries Aerox 5 Wireless

Наличието на безжична опция за свързване на даден аксесоар предоставя голямо удобство. Това обаче е валидно при използването на стабилна технология, за да е възможно безпроблемната работа с продуктите. Използването на безжична връзка премахва и досадните кабели, които затрупват бюрото или работната ни среда. Вече от доста време имам възможността да изпробвам безжичната геймърска мишка SteelSeries Aerox 5 Wireless, а сега вижте и впечатленията ми от този модел.

Дизайн

Мишката е с ергономична форма, а конструкцията е от отворен тип с перфориран корпус в горната част. Това означава, че тя е доста лека, с 40% по-лека от стандартните мултижанрови модели, при 74 гр. Покритието е матово, а наличието на отворен дизайн означава, че дланта няма да се запотява дори при дълга работа/игра.

Налични са няколко RGB светлинни елемента, основните бутони са с обширна площ, а отляво са позиционирани четири допълнителни. В долната част откриваме гладки крачета за оптимално придвижване, бутон за превключване на режима за свързване и SteelSeries TrueMove Air оптичния сензор. Отпред е позициониран USB Type-C порт за връзка и зареждане. В комплект с мишката идват кабел за зареждане, USB предавател и удължаващ адаптер.

Основни характеристики:

  • Основен сензор: TrueMove Air оптичен
  • CPI: 100–18000 в стъпки по 100 CPI
  • IPS: 400 на повърхности SteelSeries QcK
  • Ускорение: 40G
  • Бутони: 9
  • SteelSeries механични суичове
  • 3 RGB зони
  • Свързване: Bluetooth 5.0, 2.4 GHz, USB Type-C
  • Тегло: 74 гр.
  • Размери: 128.8 x 62.8 x 26.7 мм

Функционалности и впечатления

Мишката може да работи през USB кабел (бутон на позиция Off), Bluetooth или 2.4GHz чрез адаптера в комплекта. Сдвояването с компютъра е лесно и бързо, а за да се възползвате от пълните функционалности на модела ще трябва да изтеглите и софтуера SteelSeries Engine.

Aerox 5 Wireless е с дълга конструкция и сравнително тесен корпус. От работата си с нея мога да споделя, че тя е удобна, а това, че е лека ограничава натоварването при по-продължително използване. Поне за мен тя е доста удобна дори при продължителна работа. Елементите от корпуса, които се използват постоянно – зоната за дланта и част от основните бутони са с матово покритие и с отвори.

Мишката използва оптичен сензор TrueMove Air с отлични резултати при проследяване. Фините настройки на чувствителността и ускорение и забавяне в движенията се регулират през SteelSeries Engine приложението. Тук можете още да създавате профили и да програмирате бутоните с макро функционалности. С програмата се работи изключително лесно и интуитивно.

TrueMove сензорът предлага до 18 000 CPI и 400 IPS като е създаден съвместно с PixArt. Постига се 1 към 1 проследяване, което означава, че изминаването на определено разстояние на подложката ще се превърне в същата дистанция и на екрана.

Трябва да призная, че основно използвах мишката за работа, като тя се справя отлично и за тези цели, включително фина фото обработка. Тя обаче е много добра и в игрите, като персонализирането на настройките помага много в това отношение. Ако играете препоръчвам да използвате 2.4GHz с приемника или връзката с кабел, като надеждни решения без разпадане на връзката и забавяне. За всичко останало е Bluetooth опцията, която дава и голяма съвместимост.

Стигаме и до светлинните ефекти, които са в няколко зони и отново могат да бъдат регулирани през софтуерното решение. Налични са разнообразни опции, включително такива създадени от вас. В случая става дума за RGB елементи, които могат да визуализират обширна гама от цветове. Всичко това е доста ефектно при по-тъмна околна обстановка.

Мишката е с ергономичен дизайн за работа с дясна ръка. С един заряд на батерията се постигат до 180 часа, което е много добър резултат. Освен това с 15 минути зареждане се постига заряд за 40 часа. Можете да използвате мишката и докато се зарежда. Моделът има и защита AquaBarrier/IP54 против прах и изпръскване с вода. Мишката работи безпроблемно на разнообразни повърхности, а крачетата от 100% PTFE се плъзгат оптимално.

Изпробвах модела с разнообразни игри, включително по-бавни като Civilization VI и Diablo III, но и някои екшън заглавия като Fortnite и PUBG. Разбира се в зависимост от типа игра е необходимо да си създадете и специфичен профил, а като направите това мишката се справя отлично.

Заключение

Aerox 5 Wireless съчетава най-доброто от двата свята – безжична свързаност и прецизна технология за проследяване. Можете да разчитате на нея за всякакви типове игри, като батерията предлага доста сериозна издръжливост и технология за бързо зареждане. Сред другите плюсове са ергономичен дизайн с елементи против хлъзгане и системата за добавяне на тежести. Цената на модела през сайта на компанията е 149.99 евро, а в търговската мрежа у нас е около 300 лв.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *