Офисът на Viber в България е от регионално и глобално значение

Миналата седмица имахме възможността да участваме в събитие организирано от Viber, като се запознахме с една малка част от вече големия екип на компанията в страната ни. Освен това научихме и някои любопитни данни. Едно от интересните неща, които веднага правят впечатление е това колко важен е офисът на Viber в София.

Подразделението управлява редица звена, включително за глобални финтех партньорства, маркетинг, ПР и търговска стратегия за Европа. От България се управлява и глобалният растеж на Viber.

Сред останалите интересни данни са и тези, че платформата е активна в над 190 страни на 44 езика и има над милиард изтегляния за Android. Локално в България към декември миналата година са отчетени някои впечатляващи постижения, това включва 530 милиона обаждания, 13 милиарда изпратени съобщения, 2 милиона създадени филтри, 50 милиона часа разговори и 700 милиона разменени стикери.

Компанията също така подкрепя и локалната екосистема, включително чрез чатботове и канали като тези на FoodOBox, Worddio, а и нашия канал – TodayTech. През нея се насърчават и множество инициативи в образованието и здравеопазването. От компанията изтъкват, че не определят начина на показване на публикуваното съдържание, което е в контраст с големите социални мрежи и платформи.

Едно от основните нововъведения, които подготвят от платформата е Viber Pay, услуга за дигитален портфейл, вградена в приложението. Тя вече е достъпна в Гърция, като след известно време предстои разширяване на пазарите, в които ще се поддържа. Надяваме се скоро и да я видим и в България.

Междувременно днес Viber празнува годишнина от пускането на филтрите с добавена реалност (AR), с интересни данни – те са използвани 80 милиона пъти, като топ предпочитаният филтър е бил играта с традиционните български ястия – използван 1,7 милиона пъти.

Според данните, българите предпочитат теми с местна насоченост, като например филтърът, който им позволява да сложат традиционни символи върху лицето си – посетен над 800 000 пъти, но и не пропускат да се снимат с разкрасяващи или забавни ефекти. Филтрите, които компанията създава могат да помагат и на големи каузи, като пример тук е инициативата Movember.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *