Учени от Европейската космическа агенция и ЦЕРН идват в София на 19 ноември

На 19 ноември форумът за популярна наука Ratio ще събере учени, които представят иновативни научни теми и впечатляващи факти на достъпен за всеки език.

Д-р Максимилиян Гюнтер от Европейската космическа агенция ще говори за формирането на извънземен живот. Той ще разкаже как катаклизмичните звездни изригвания може да се окажат ключов фактор за формирането на живота – или да го заличат завинаги. Д-р Гюнтер работи по изследването на екзопланети и е бил докторант на Нобеловия лауреат проф. Дидие Келоз, един от откривателите на първата екзопланета.

Погледът към необятната Вселена ще продължи с д-р Стивън Голдфарб, който работи по експеримента ATLAS на ЦЕРН. Д-р Голдфарб ще представи резултати от най-новите разработки в ЦЕРН и ще разкаже на какви високоенергийни уреди ще разчитаме в бъдеще, за да разгадаем мистериите на тъмната материя и тъмната енергия във Вселената.

От мащабната вселена фокусът ще се премести върху малките насекоми, които крият големи тайни. Д-р Ерика МакАлистър работи в Природонаучния музей в Лондон, където се занимава с изследването на двукрили. Тя ще покаже впечатляващи примери за анатомията и адаптивното поведение, които правят мухите важни партньори на човека за екологично равновесие и вдъхновение при решението на някои инженерни проблеми.

Освен за фундаментална наука, на Ratio ще стане дума и за изкуство. Изкуството и науката си взаимодействат, допълват се и в танца между тях се раждат невероятни нови проекти и дисциплини. Доказателство за това са д-р Грег Дън, невроучен и визуален артист, и Хю Търви, фотограф, който работи с рентгенови лъчи. Двамата ще покажат свои творби в две тематични изложби пред гостите на форума, а на сцената ще обсъдят каква е научната стойност на артистични изображения, докъде стига артистичната свобода в „научното изкуство“, и как креативността се изразява и в науката, и в изкуството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *