По-бързо ли пада батерията с 5G?

Допреди време 5G връзката беше достъпна само за смартфоните от най-висок клас, но това вече не е така. Дори бюджетни модели предлагат тази функционалност, а операторите продължават да разширяват покритието на 5G мрежите си. Един от основните въпроси, които си задаваме при наличието на тази опция е дали тя консумира повече енергия и съответно как се отразява на издръжливостта на батерията.

Краткият отговор – ДА!

Доста е вероятно вече да сте забелязали, че използването на 5G изразходва по-бързо батерията. Операторите използват два типа 5G, като единият от тях е Non-Standalone 5G (5G NSA). При него данните минават през 5G, a за разговори се разчита на 4G/3G. В този случай смартфонът на практика е свързан с две различни мрежи едновременно, което увеличава консумацията. При Standalone 5G (5G SA) няма такова ограничение.

5G NSA е по-евтина за въвеждане и беше предпочетена при първоначалното разгръщане на мрежите. Трябва да отбележим обаче значителния напредък при смартфоните, като 5G модемът вече е в чипсета, което ограничава консумацията. Въпреки това технологията е по-малко ефективна от 4G LTE по отношение на енергийните нужди. Консумацията се увеличава и при наличието на по-слаба връзка, тоест ако сте по-далече от клетката.

Така факторите се увеличават значително. По-новото поколение смартфони, от тази година например, постига значително подобрение по отношение на разликата в консумацията. Все пак ако не ви трябва по-бързата връзка и искате да получите малко повече часове заряд можете да заложите и само на 4G.

Разбира се 5G компенсира по-голямата консумация с по-високи скорости на трансфер и по-ниска латентност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *