Български стартъпи ще работят с Bosch

Два български стартъпа ще бъдат сред участниците за тазгодишното издание на акселераторската програма на Bosch в областта на Machine Learning и Extended Reality.

Bosch Startup Harbour стартира преди повече от четири години в Германия и след успешното си представяне на немския пазар, за първи път през тази година ще даде възможност на технологични стартъпи от други страни да докажат възможностите си за успешна реализация.

За първата си година извън Германия, за програмата кандидатстваха над 20 български участника, от които бяха одобрени общо три стартъпа, сред които българските Efemarai – компания, работеща в областта на Machine Learning и QuarkXR – компания, предоставяща решения в областта на добавената реалност.

Платформата за тестване и подобрение на Machine Learning (ML) модели, Efemarai е основана през 2021 г. от Свет Пенков и Даниел Ангелов. Целта им е да създадат ML решение, което да може по-бързо и по-ефективно да решава и предотвратява проблеми в различни индустрии спрямо познатите до момента решения.

QuarkXR пък е технологична компания, основана през 2016 г., работеща в сферата на добавената, виртуалната и разширената реалност. Компанията разработва изключително бърз софтуер за визуализация на големи и комплексни 3D модели в облачното пространство. Софтуерът решава проблема с преноса на моделите в близко до реално време към потребителите с помощта на AR/VR очила, като същевременно постига висококачествено потребителско усещане. QuarkXR е официален партньор на Deutsche Telekom в сферата на 5G, като работи още и с HTC, Nvidia и Dell.

„Резултатите от старта на програмата в България са впечатляващи –получихме над 20 кандидатури в най-различни области на технологиите. Българските стартъпи са изключително конкурентноспособни, мотивирани и най-вече дават голяма добавена стойност чрез решенията си, които разработват. Много сме горди, че два български стартъпа ще участват в Bosch Startup Harbour. Това е страхотна възможност за тях да валидират бизнес моделите си, а за нас като Група също да подобрим и усъвършенстваме своите решения“, коментира Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch.IO България.

Програмата Bosch Startup Harbour ще продължи четири месеца, през които стартъпите ще работят заедно с експертите на Bosch, а в зависимост от постигнатите резултати, партньорството може да продължи и след завършването на програмата.

Досега в Bosch Startup Harbour участие са взели 35 стартъпа, разпределени в 6 различни области, като процентът на функциониращите поне две години след участие в програмата стартъпи достига впечатляващите 80% .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *