Любопитни данни за Viber в България през 2022

Viber сподели най-важните тенденции за начините, по които българските потребители и брандове са използвали приложението през 2022 г.

В България броят на изпратени съобщения се повишава с 10% през 2022 г. Потребителите значително предпочитат съобщенията пред обажданията особено в груповите комуникации. Броят на груповите чатове също се повишава с 10% спрямо миналата година, заедно със 17% ръст в броя на участници в различни групи.

Отбелязва се 50% ръст в броя на българските канали и общности през годината. 71% от потребителите отбелязват, че искат да имат удобен начин за комуникация с бизнесите, които от своя страна се възползват и от различни маркетинг решения, за да повишат своята видимост.

През 2022 г. средният брой на месечните рекламни импресии във Viber достигна 6 милиарда в глобален план, с почти 286 милиона импресии в България. Най-успешните индустрии, които използват реклами във Viber: Здраве и фитнес показва ръст от 440%, Забавление – 433%, Работа и образование – 238%, Финанси – 234%, Подаръци и подаръчни картички – 176%.

Брандовете показват все по-голям интерес към бизнес решения на Viber като инструмент за изграждане на силна връзка с потребителите в тяхното любимо приложение за комуникация.

През 2022 г. в България Viber регистрира:

  • 184 милиона изпратени съобщения през чатботове
  • 158% ръст в броя на нови профили за бизнес съобщения в сравнение с броя им от 2021 г.
  • Общо 61% ръст в получените бизнес съобщения

Тенденции за бъдещето

През 2022 г. Viber представи своите решения за трансгранично плащане. Плащанията през Viber позволяват на потребителите да изпращат пари един на друг безплатно и със същата лекота, с която изпращат обикновени съобщения. Първоначално услугата беше лансирана сред селектирана група от потребители в Гърция и Германия, но ще се разпространи в повече държави в близкото бъдеще, включително и в България.

Viber ще предприема още няколко големи стъпки по пътя си на супер-приложение през предстоящата година. Като начало, приложението ще даде на брандовете възможността да съхраняват цялата си бизнес информация, услуги и канали за комуникация във Viber на едно единствено мета-бизнес място, позволявайки на потребителите да намират бизнесите, от които се нуждаят и да си общуват с тях.

Друга голяма иновация е Бизнес чатове – папка, в която потребителите могат да съхраняват всички свои разговори с брандове. Потребителите и брандовете в България бяха първите в Европа, които получиха поглед зад кулисите на Бизнес чатове при лансирането на услугата в страната през септември 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *