Приложение за хора с увреждания спечели хакатона за млади предприемачи

Студентско приложение за навигация на хора с двигателни увреждания спечели първия хибриден хакатон за млади предприемачи, който се проведе този месец в София Тех Парк. Основен фокус на състезанието бе изкуственият интелект за добри и етични каузи.

Целта на проекта е да задълбочи разбирането на ролята и приложението на изкуствения интелект в човешкото ежедневие, да повиши уменията на предприемачите и да привлече повече млади хора в технологичната индустрия, като ги вдъхнови за нови социално-ориентирани стартъп идеи.

Стръмни улици, високи бордюри, павирани алеи и липса на асансьори или рампи – всичко това затруднява достъпа на хората в неравностойно положение. Решението, което студентите предлагат, е приложение, изчисляващо подходящия и достъпен за инвалидни колички маршрут на базата на обработени от изкуствен интелект данни за градската среда. Приложението се нарича AIBLED и ще разчита на доброволното участие на гражданското общество за актуална информация за труднодостъпните места в града. Хората с установени физически увреждания в България са над 500 000, а само в София те са близо 100 000. От приложението ще могат да се възползват още възрастни хора и майки с бебешки колички.

Студентските проекти са разработени с менторското участие на професионалисти от различни бизнес сфери като софтуерно инженерство, бизнес развитие, дизайн мислене, киберсигурност и етика на изкуствения интелект.

Най-добрите проекти ще станат част от следващия доклад на България за AI’2023 г., ще бъдат включени в програмата на предстоящите събития Startup Europe Week, AI N’ CYBER CONFERENCE 2023, в месечните виртуални предавания на AI Club и ще получат допълнителни консултации от Venrize.

Следващото издание на AI & I Factory /// Challenge 2.0 ще е през пролетта на 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *