За година Viber е блокирал над 6 хиляди измамни профила в България

С идването на празничния сезон се покачва и броят на дигиталните измами в България. За защита на потребителите има редица автоматизирани и ръчни решения, като при Viber, чрез блокиране на телефонен номер, потребителите индикират към анти-спам системата, че въпросният номер вероятно е източник на спам. Докладването на съобщение е по-директен начин за подаване на сигнал до Viber, че телефонният номер, от който е изпратено това съобщение е измамен.

През последната година в България, Viber блокира над 6 хиляди профила, докладвани от потребители. Големият брой на блокирани спам профили се дължи на по-добрата осведоменост на потребителите, които маркират подобни профили като ,,спам”, както и на развитието на автоматичните системи за блокиране, прилагани от Viber.

През своята автоматизирана система, екипът на Viber често блокира профили, чиито създатели се представят за служители на банки, вериги магазини и други организации (дори обществени) или се опитват да достъпят лична или финансова информация от потребители. Алгоритъмът за разпознаване на спам се използва за засичане на нетипични активности в приложението на Viber и блокира подобни профили автоматично.

Обикновено, измамниците пишат или звънят на потребители от специално създадени за целта профили, използвайки фалшиви имена и аватари, за да се представят за официални представители на дадена организация, например. Това важи особено много за сфери като банкирането, телекомите и други.

Ако с вас се е свързал подозрителен профил, можете незабавно да маркирате номера на измамника като ,,спам” във Viber. За целта отворете комуникацията си с въпросния профил и изберете някоя от следните две опции: ,,Това е спам” или ,,Блокирай”. След определен брой оплаквания, този номер ще бъде блокиран във Viber и повече няма да може да притеснява нито вас, нито други потребители. Можете да изпратите и допълнителна информация по въпроса на Viber support.

Във Viber, всеки легитимен и проверен бизнес профил на бранд или организация има синя отметка, която потвърждава автентичността му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *