A1 поддържа VoLTE услуги в роуминг

А1 е първият телеком в страната, който предлага услугата за разговори по 4G/5G мрежа или VoLTE в роуминг. Тя вече е достъпна за клиентите, които са в роуминг в Австрия и ползват мрежата на А1 Австрия. А1 постепенно ще добавя нови дестинации, а плановете на компанията са да предложи VoLTE роуминг в САЩ в началото на 2023 година.

VoLTE е съкращение на Voice over LTE („глас по LTE/4G“), което означава, че разговорът се осъществява по 4G или 5G мрежа чрез пакети от данни. По този начин се предава до 6 пъти повече информация в секунда в сравнение с 2G и 3G мрежите, които традиционно се използват за пренос на глас.

За потребителите това означава, че могат да се свързват много по-бързо и да водят разговори с HD и HD+ качество, където разликата в отчетливостта на всяка дума е чувствителна. VoLTE неутрализира и един от недостатъците на старата технология, а именно, че по време на разговор смартфонът трябва да премине в 3G режим, което прави мобилния интернет значително по-бавен. Услугата позволява едновременното провеждане на разговори и 4G/5G връзка с интернет, което е особено полезно в днешно време, когато смартфонът често се ползва за hotspot или пък за сърфиране в интернет и телефонен разговор по едно и също време.

VoLTE разговорите се таксуват стандартно, няма допълнително заплащане и не изразходват включените мегабайти на максимална скорост от тарифния план. Услугата е достъпна за всички клиенти на договор, които разполагат със съвместимо устройство и SIM карта. Веднъж активирана, услугата ще работи както в България, така и в страните, където VoLTE роуминг се поддържа. Към настоящия момент VoLTE роуминг се поддържа от всички модели на Samsung, които имат ъпдейт до Android 12 (от S10); всички модели след iPhone 7 с операционна система iOS 15 или по-нова; моделите на Motorola от Edge20 включително (юли 2021 г.) и по-новите смартфони на марката; високия клас модели на Huawei след Mate10 (2017 г.) – сериите Mate и P.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *