vivo: пазарът на смартфони вече не се определя само от хардуерни параметри

Според vivo пазарът на смартфони вече не се определя само от хардуерни параметри. Бъдещето на смартфоните все повече ще се оформя от иновациите в основните технологии и диференцираното потребителско изживяване. Тази визия е в основата на успешната стратегия на vivo, която позволи на бранда да стъпи на пазара на устройства висок клас, благодарение на собствено разработените чипове и иновативните функции в операционната система Android.

„В един развит смартфон пазар марките трябва все повече да се конкурират във високия клас, за да успеят“, обяснява Иво Бояджиев, ръководител продажби vivo България. „Компаниите, представящи иновативни технологии, ще постигнат водеща пазарна позиция в дългосрочен план. Един такъв пример е с моделът X80 Pro на vivo с неговите иновативни характеристики като механичната стабилизацията при заснемане – Gimble, която получи похвали както от медиите, така и от потребителите, надхвърляйки нашите очаквания. Щастливи сме, че взискателните потребители все по-често избират смартфони vivo, благодарение на изключителното изживяване, което те осигуряват. То е в резултат от нашите персонализирани чипове за изображения, интелигентни допълнения към операционната система Android и други водещи технологии. През следващата година ще продължим да надграждаме това изживяване, фокусирайки се върху иновации, ориентирани към потребителите“ – допълва той.

Стратегическият фокус на vivo върху иновациите се основава на убеждението, че водещите спецификации и чистите хардуерни параметри са станали по-малко жизненоважни за предоставянето на изключително потребителско изживяване. По-конкретно, брандът се фокусира върху разработването на персонализиран хардуер и софтуер, за да оптимизира основните приложения и критичните сценарии за тяхното използване.

За този стратегически фокус свидетелстват собствено разработените чипове на китайския технологичен гигант, които са резултат от независими и съвместни изследователски програми. Те са създадени, за да подкрепят мисията на vivo за постигане на изключителни мобилни изображения, дизайн, производителност и гладка работа с устройствата, като вече са оказали значително влияние за успеха на марката на пазара висок клас.

Например, конкурентното предимство на V1 чипа за изображения на vivo позволи въвеждането на впечатляващи характеристики и производителност във водещи продукти като серията X80. Брандът продължава да инвестира в тази област, като през последните години увеличи десетократно изследователския екип, който отговаря за тяхното разработване. А новото поколение чипове от V-серия направиха наскоро своя дебют в серията X90, която бе обявена в Китай.

В допълнение, vivo и ZEISS работят в тясно сътрудничество за разработване на камерни системи на флагманските устройства на бранда. Това включва изработката на прототипи и създаването на нови дизайни лещи чрез т. нар. „цифрови близнаци“ – техника, разработена от ZEISS за проектиране на фото и кино обективи от висок клас. Тези нови дизайни се моделират виртуално, за да се симулира и тества прецизно тяхната производителност, което дава възможност новите камерни системи да бъдат бързо прототипирани и усъвършенствани.

Вторият стратегически фокус на vivo е трансформацията на основната архитектура, постигната чрез значителни инвестиции в сферата. Продуктовият екип на vivo, фокусиран върху разработката на операционни системи, се състои от 3000 души, част от над 13 000 специалисти, работещи в центровете за научноизследователска и развойна дейност на vivo. Те се стремят да преобразят потребителското изживяване чрез силното персонализиране на операционните системи. Със своята Funtouch OS13 vivo трансформира изживяването с Android 13, чрез подoбpeни oпции зa пepcoнaлизaция, пoдoбpeнa зaщитa нa личнитe дaнни и cигypнocт, ĸaĸтo и нoви фyнĸции зa yпpaвлeниe зa пo-глaдĸo и бeзпpoблeмнo изживявaнe – като иновативната технология за охлаждане на телефона.

„Оптимизирането на основните технологии може да сведе до минимум зависимостта от хардуера“, споделя Ангел Вакарелийски, мениджър продажби vivo България. „Например, предходното решение за преодоляване на недостатъчната скорост на обмен на данни през честотна лента на паметта на Android беше просто да се надгради капацитетът на RAM паметта. Въпреки това, колкото по-напреднала е технологията, толкова по-голяма е консумацията на енергия и толкова по-сериозен е проблемът с топлината, което води до нови неразрешими дилеми. В отговор – vivo инвестира в трансформиране на основната архитектура на своята операционна система. Това доведе до иновации като Extended RAM 3.0, базирана на технология за машинно обучение и изкуствен интелект, за да осигури безпроблемното извършване на няколко действия едновременно. Тя подобрява и производителността при игри, като използва хранилището на телефона, за да допълни физическата RAM памет за по-плавно потребителско изживяване.

Според vivo технологичните иновации ще стават все по-прозрачни за консуматорите. Бъдещите смартфони ще отразяват живота и желанията на потребителите, за да отговорят на техните нуждите, а техническите спецификации ще останат на второ място.

Тези ориентирани към потребителите иновации ще бъдат от решаващо значение за диференцираното изживяване на смартфоните от високия клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *