Ревю: Nokia Noise Cancelling Earbuds – за тези, които искат да бъдат чути

През последната година ползвам основно безжични слушалки на Nokia, а в изминалите 2 месеца успях да тествам един от новите им модели – Nokia Noise Cancelling Earbuds. Nokia определено надграждат качествено своите слушалки и моделът BH-805 е поредното доказателство. Слушалките са изцяло безжични, със силиконов накрайник за ухото с активно шумопотискане.

Дизайн

Слушалките са с издължено стебло и тапички, които влизат под ъгъл в ухото, което не позволява значително движение на слушалката. Nokia Noise Cancelling Earbuds са с ниво на защита IPX5, което означава че могат да понесат леко намокряне. Те идват с пластмасова кутийка, която служи и за външна батерия и ги зарежда, когато ги поставите в нея. Кутийката има светлинен индикатор аз батерията, показващ 6 степени на заряд (ако мига една лампичка означава, че зарядът е под 10%, а ако спре да мига, значи е под 5%). Отдолу са портът за зареждане и бутон за включване/рестартиране.

В комплекта има още книжка с упътване и USB Type-C кабел за зареждане, както и три размера силиконови накрайници, за да паснат удобно на всяко ухо.

Nokia Noise Cancelling Earbuds се предлагат в два цвята – Charcoal (матово черно) и Polar Sea (синьо). Всяка от слушалките разполага със сензорен бутон, който е позициониран в долната странична част на стеблото. Когато бъдат поставени на ушите, сензорният бутон ще бъде винаги отпред на слушалките и е лесно достъпен.

В горната част на стеблото има Led indicator, който свети в оранжево, когато се зарежда. Същият индикатор свети 5 секунди след изваждане от кутията, ако слушалките имат нужда от зареждане. Отдолу на слушалките са разположени изходите за зареждане, заедно с един от двата микрофона.

Според мен кутийката е малко по-голяма от необходимото, но това е поради начина на съхранение на слушалките, които се поставят изправени в нея.

Основни характеристики:

• Размер на кутийката: 55х60х25 мм
• Тегло: 5гр. на слушалка/ 41 гр. кутийка (общо тегло 51 гр.)
• Режими на Шумопотискане: Стандартно, активно, Околна среда
• Шумопотискане до 25dB
• Технология за свързване: Bluetooth 5.0

Свързването на слушалките с телефон е много лесно. Необходимо е стартирате BT и да отворите кутийката. Реално слушалките се свързват с телефона още в кутийката и когато ги поставяте в ушите си, те вече са свързани, което пести време. Ако трябва да ги свържете с друго устройство просто трябва да задържите бутона на кутийката за поне 3 секунди, след което светлинния индикатор ще започне да свети.

Свързаността е чрез Bluetooth 5.2, което дава възможност за добро качество на звука и с ниска латентност. Другата добра част е слушалките са малък консуматор на енергия през BT връзката и батерията на телефона Ви няма да страда от ползването им.

Размерът на говорителя е 13мм и позволява възпроизвеждането на много добро качество на звука в Стандартен режим, както и много добри бас тонове. В ANS режим (режим на активно шумопотискане) по-слабите звуци се потискат много ефективно, но въпреки това, ще можете да чувате, ако някой ви говори. Слушането на музика е много приятно, като самият дизайн и лекота на слушалките позволяват да ги носите дълго време без да изпитате дискомфорт. Шумопотискането намалява страничните шумове с до 25dB, поради което не очаквайте чудеса от него. Да, забелязва се разлика спрямо стандартния режим, но според мен не изолират изцяло.

Освен много добрия звук при слушане на музика или гледане на филми, слушалките имат още едно качество – можете спокойно да ги ползвате при разговор. Освен че вие ще чувате събеседника си идеално, то и той ще ви чува, поради факта, че вградените микрофони вършат отлична работа. Дори навън при по-шумна среда, пак ще ви чуват. Обаче ако сложите само едната слушалка, а другата е в кутийката, качеството на микрофона се разваля (тъй като всяка от слушалките има микрофон), затова препоръчвам при разговор да ползвате и двете слушалки.

Управление

Nokia Noise Cancelling Earbuds се контролират чрез натискания в сензорните бутони, разположени отстрани на основата на слушалката. Управлението им е малко по-бавно от желаното от мен, тъй като след всяко активиране на дадена функция, има изключване на звука. например ако желаете да увеличите звука на слушалките, трябва да докоснете дясната слушалка еднократно.

При докосването ѝ, спира звука за секунда и се чува леко изпращяване, което подсказва, че сте натиснали бутона. Ако желаете да активирате някой от различните режими на шумопотискане, звукът отново спира, след което слушалката ви уведомява, кой режим сте избрали и след това се активира звука.

Същевременно LED индикатора на самите слушалки ще ви информира всеки път, когато извадите слушалките от кутийката в кой от режимите сте – зелена светлина е за ANC, бялата е за стандартния, а оранжевата за режим “Околна среда“. Въпреки това, веднага щом извадите слушалките от кутията те преминават в Стандартен режим и трябва да активирате отново друг режим, ако желаете. Това гарантира, че няма да забравите слушалките в някой от другите режими.

Ако желаете да вдигнете слушалката трябва да натиснете два пъти сензорния бутон. За затваряне също натискате два пъти произволна слушалка. Ако искате да откажете входящо обаждане трябва да задържите 2 секунди. Предоставена е възможност и да активирате гласов асистент като натиснете два пъти дясната слушалка.

Като минус мога да изтъкна липсата на приложение за слушалките, през което да бъдат допълнително персонализирани, както и невъзможността за корекция на функционалностите чрез натискане на бутоните.

Батерия

Nokia Noise Cancelling Earbuds издържат до 5 часа с един заряд при стандартен режим и общо до 20 часа, благодарение на кутийката за зареждане с вградена батерия. В слушалките е вградена 45 mAh батерия, която се зарежда за около час от кутийката, която пък разполага с 400 mAh батерия.

Заключение

Nokia Noise Cancelling Earbuds са удобни и леки слушалки с много добро качество на звука. Слушалките предават звука без забавяне, а дълбоките тонове са ясно изразени. Шумопотискането е допълнителна екстра, която не е за подценяване. Но освен добрите им качества като слушалки за слушане на любимата ви музика или гледане на видео, голямо предимство е качеството на микрофоните им. С тях няма да имате притеснения, че отсрещната страна няма да ви чува добре, защото дори когато сте навън, ще ви чуват ясно и безпроблемно. Nokiа определено са направили една успешна стъпка с Nokia Noise Cancelling Earbuds. Цената им е около 160 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *