В САЩ ще заработи първата крипто мина захранвана от ядрена централа

Миналата година станахме свидетели на ограничаване на негативните последици от криптовалутите върху околната среда. Това стана след като вторият по големина блокчейн, Ethereum, намали въглеродните си емисии с 99%. Така акцентът се измества върху bitcoin, който изглежда генерира 86.3 млн. тона въглероден диоксид през 2022 г.

В помощ може да дойде ядрената енергия, Cumulus Data са свързали център за данни към ядрената електроцентрала до Пенсилвания, като плановете са там да се предоставя пространство за компанията за добив на Bitcoin, TeraWulf. Това ще е и първото подобно съоръжение в САЩ.

Добитите там bitcoin ще са почти с нулеви емисии. Традиционно процесът е енергоемък като включва решаването на сложни криптографски пъзели срещу, което се получават нови bitcoin. Колкото повече изчислителна мощ, толкова по-големи са шансовете за получаване на наградата. За целта се използват цели „ферми“ от компютърни системи, които изразходват огромни количества енергия.

55% от bitcoin се добива с енергия от възобновяеми източници, все пак емисиите остават огромни, а ядрената енергия може да помогне. Междувременно стартъпът Oklo дори планира да изгради малка ядрена централа, като е подписала споразумение с Compass Mining.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *