Пилотен проект за намаляване на отпадъците от стари и дефектни монитори

MMD, лицензиран партньор на Philips Monitors, демонстрира в Нигерия как дефектните монитори могат да бъдат рециклирани по екологичен и икономичен начин като част от пилотен проект на PREVENT Waste Alliance, инициатива на Германското федерално министерство за икономическо сътрудничество и развитие (BMZ).

50 милиона тона годишно: електронните отпадъци (е-отпадъци) са едно от предизвикателствата, пред които е изправено нашето общество днес. Според доклад на Платформата за ускоряване на кръговата икономика (PACE) и Коалицията на ООН за електронни отпадъци тази планина от отпадъци се изхвърля предимно с кораби до африкански или други бързо развиващи се страни.

Въпреки че почти всички нови монитори на Philips не съдържат живак и олово, компютърните монитори като цяло – с техните много малки вградени платки и разтопени химикали като олово и живак – обикновено се смятат за проблемното дете на рециклирането и кръговата икономика. Поне в Африка голяма част от тях не могат да бъдат правилно рециклирани поради липса на подходящи съоръжения и ресурси. Това е така, защото досега правилното рециклиране и събиране на този тип отпадъци не е било печелившо.

Доказан успешен подход за смекчаване и справяне с това гигантско предизвикателство е концепцията за компенсация за електронни отпадъци, която вече е призната в обществените поръчки като зелено решение за мобилни телефони, лаптопи и таблети и затваря жизнения цикъл на електронното оборудване. Концепцията се изразява в такса, добавена към покупната цена на ново електронно оборудване, която финансира събирането на старо оборудване за безопасно рециклиране. Възстановените по този начин суровини след това се използват повторно в производството на нови продукти, което ги прави отпадъчно неутрални.

Като част от ангажимента си към по-устойчиви технологии за монитори, Philips Monitors подкрепиха Closing the Loop и коалиция от транснационални партньори като изследователския институт Öko-Institut e. V. и местни нигерийски партньори Verde Impacto, Hinckley Recycling и SRADev Nigeria. В рамките на година и половина партньорите изградиха бизнес модел, който демонстрира как програмата за компенсиране на отпадъците може да бъде разширена с TCO Certified Edge, сертификация за компенсация на електронни отпадъци, както и с активен мониторинг на отпадъците. Над 5500 неизползваеми монитора бяха събрани от партньорите по проекта.

В началото на проекта в Нигерия нямаше почти никакъв опит с рециклирането на плоски екрани. Изхвърлените монитори се трупаха на сметища, което представляваше значителен риск за хората и околната среда. Затова партньорът по рециклирането първо беше обучен за ръчно разглобяване на плоски екрани. Това включва безопасно отстраняване на съдържащите живак черни светлинни тръби, безопасното демонтиране на всички други електронни компоненти и идентифицирането и отделянето на различните видове пластмаси, включително и тези, съдържащи опасните бромирани забавители на горенето.

В края на проекта предприятието за рециклиране успя да демонтира дисплеи с плосък панел по много безопасен и ефективен начин, връщайки суровините в цикъла. Същевременно разходите, необходими за това, бяха намалени с повече от наполовина. Въпреки че пътят все още е дълъг, това са окуражаващи първи стъпки към едно наистина устойчиво бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *