Тенденциите в мобилната фотография и партньорството между vivo и ZEISS

2023 г. е поредната година, в която сме свидетели на подобрения по отношение на смартфон фотографията. Критериите за определяне на най-добрите устройства вече са отвъд класическите флагмански характеристики, а фотографските им възможности се превръщат в ключов фактор при избора на крайния потребител.

В това число сътрудничеството между традиционните оптични компании и тези за мобилни устройства създава още по-голяма добавена стойност за клиентите. Такава е и комбинацията vivo и ZEISS, което продължава вече трета година. В настоящия материал се спираме конкретно на последната колаборация, в която двата бранда комбинират постиженията си в областта на оптиката, хардуера и софтуера.

Отлични снимки, дори при слаба осветеност

Улавянето на качествени кадри при липса на достатъчно добра осветеност е нелека задача. В това отношение обаче през последните години е постигнат значителен напредък. Системите за изображения с 1-инчови сензори осигуряват впечатляващи резултати дори при неблагоприятни светлинни условия, водейки повече светлина към сензора и по-добро съотношение между сигнал-шум в изображението. Именно тези сензори ще са една от водещите теми през 2023 г. и ще изведат мобилната фотография до съвсем ново ниво.

По-големият сензор обаче е само част от уравнението. „От години сме свидетели на една тенденция в индустрията за повече и по-големи елементи на лещите. В днешно време не е достатъчно да се използват пластмасови елементи на лещите, за да се постигне възможно най-доброто качество. Стана обичайна практика да се включват стъклени елементи, подобни на тези при професионалното фотографско оборудване: чрез комбиниране на висококачествен стъклен материал с висококачествена пластмаса, ние подобряване цялостното качество на картината и значително намаляваме нежеланите ефекти като например отблясъци, разсеяна светлина и хроматична аберация”, коментира Оливър Шинделбек, старши мениджър смартфон технологии в ZEISS Consumer Products.

Друг ключов фактор е обработката на картината. Настоящите алгоритми не само осигуряват качествена последваща обработка на изображенията, но също така отварят нови възможности за заснемане и анализ на сцените. Въпреки че все още има някои физически ограничения при по-малките стъклени елементи и сензори, те могат да бъдат преодолени посредством съответните алгоритми и изчислителна фотография.

Разпознаването на сцени и най-вече намаляването на шума в изображенията са от голяма полза за крайните потребители, особено за тези, които искат да правят невероятни нощни снимки. В отговор флагманите на vivo са снабдени с надграден HDR алгоритъм, който оптимизира качеството на цветовете на изображението. По-скорошна разработка е и използването на персонализирани чипове, които съчетават висока енергийна ефективност с възможност за изпълнение на по-мощни и сложни алгоритми. Това значително подобрява крайният резултат при заснемане дори и светлинните условия да са неблагоприятни.

Художествен дизайн на изображението

Едно от нещата, в които истински качествено смартфон устройство се отличава, са портретните снимки. Хората вече не търсят просто ясно и кристално чисто изображение. Те искат устройство, което им помага да разгърнат артистичните си умения, създавайки невероятни снимки, които да останат спомени или да качат в социалните мрежи.

Обикновено отблясъците на обектива са силно нежелани в снимките, особено когато се появяват неконтролируемо. Но някои от тях всъщност могат да допринесат за артистичния вид и усещане на картината. За това vivo и ZEISS интегрираха във флагшип серията на X90 специален режим, който пресъздава отличителните отблясъци на обектива – такива, каквито хората обикновено виждат в класическите филми.

По-естествени снимки

Когато става дума за професионална фотография, няма как да се пренебрегне класическият обектив (50 mm). Зрителното му поле е близо до това на човешкото око, което благоприятства постигането на естествено изглеждащи портретни кадри. Той дава възможност и за направата на снимки на по-голямо разстояние от обекта, между 1 и 2 метра. Така хората не изпитват неудобство от прекалено приближената камера и се държат и изглеждат по-естествено. А с правилната бленда той може да осигури отлично качество дори при условия на слаба осветеност, което е ахилесовата пета на много други обективи.

За да могат потребителите наистина да усетят и да се насладят на високото качество на изображенията и видеоклиповете, дисплеят на смартфони vivo, с всяко следващо поколение флагмански устройства, също е подложен на широко калибриране, заедно със сензорите на камерата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *