Технически иновации в борбата с вредители

Хлебарките са едни от най-неприятните гадинки, които можем да срещнем вкъщи. Само мисълта за близка среща с техния вид кара тялото ни да настръхне, а ужасът бавно, но сигурно проплъзва през цялата ни същност.

За щастие обаче, не само че вече съществуват супер професионални и висококвалифицирани фирми като Превента ДДДД ЕООД, които елиминират хлебарките бързо, сигурно, изгодно и ефективно, но вече има и доста високотехнологични джаджи, посветени на каузата.

Нека заедно разгледаме някои от най-иновативните методи за борба с хлебарки, разработени по света.

Лазерна технология и AI: очаквано добра комбинация в изтребването на хлебарките

Ученият Илдар Рахматулин и колегите му от университета в Единбург, Обединеното кралство, успяват да създадат интелигентен уред, който всички ние си мечтаем да имаме, за да можем собственоръчно да се погрижим за унищожаването на хлебарките в дома и офиса. За наше огромно съжаление обаче производителите предупреждават, че е пригоден само за професионална употреба.

Устройството комбинира спецификации на лазер и изкуствен интелект (AI), като използва машинно зрение, за да забелязва гадинките и да ги елиминира само с един добре насочен лъч. За отличното му “виждане” спомагат две монтирани камери, които изпращат информация до главния компютър.

Обхватът на високотехнологичния хлебаркоунищожител е забележителните 1,2 метра, така че никоя американска, германска или ориенталска хлебарка не е в безопасност, ако попадне в полезрението му.

Не знаем за вас, но ние бихме били искрено уплашени, ако бяхме на мястото на животните и знаехме за съществуването на подобна джаджа някъде по света. Добрата новина за техния вид е, че се предполага, че елиминирането на хлебарки по този метод е една идея по-хуманно от алтернативите.

Другият плюс, който обаче този път е по-скоро за човешкия вид, е че устройството се оказва бюджетно като за такъв тип технология. А допълнителен бонус е, че може да засича и други неприятни видове насекоми като комари например. Какво да не ѝ харесваш?

Японци успяват да контролират хлебарки с помощта на дистанционно

Кому са нужни хлебарки, ще попитате вие. В домашни условия – на никого, стремежът е изключително и само тяхното ликвидиране. В лабораторна среда обаче се оказват изключително полезни за различни експерименти. Затова японски научен екип открива иновативен начин не да унищожава тази така недолюбвана от масовия човек напаст от хлебарки, а да примами нелицеприятните обекти и да ги включи в различни проучвания.

Японците успяват да проектират миниатюрна соларна клетка, по-тънка от човешки косъм, която прикрепят към тялото на животното, за да управляват поведението му. И докато движението на горната част на хлебарката остава относително свободно, уредът изпраща сигнали към краката всеки път, когато посоката на движение следва да се регулира.

Тъй като приспособлението позволява контролиране от значителна дистанция, стремежът на учените е да пускат новопридобитите помощници в различна среда и да наблюдават поведението им. Въпреки че единственото място, на което ние лично бихме изпратили ордата хлебарки, е извън пределите на дома си, не можем да не признаем, че технологията е полезна. Типичен пример за приложението ѝ би бил за намиране на хора след земетресения и природни бедствия с цел достигане до места, където обикновения човек не може.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *