Нов тип батерии обещават повече мощност за електромобили и дори самолети

Китайската компания CATL представи новата си кондензирана батерия в рамките на Auto Shanghai. Технологията позволява постигане на наситеност до 500 Wh/kg, което е значително повече спрямо актуалните решения. Така батериите могат да се използват електрически самолети, както и по-мощни електромобили. Масовото производство на батериите по тази технология може да започне в краткосрочен план.

Решението използва високо-проводими биомиметични електролити в кондензирано състояние за създаване на самоадаптивна мрежова структура на микронно ниво, която може да настройва интерактивните сили сред веригите. Така се постига по-висока ефективност при пренос на литиевите йони, подсилвайки микроструктурата.

Освен това има катод от материали с ултра-висока енергийна наситеност, иновативни материли за анода и т.н. CATL работи съвместно с партньори за разработката на пътнически електрически самолети, които да използват новата технология. Освен това обаче тези батерии ще са подходящи и за електромобили, като производството им започва още тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *