Какво представлява смарт облеклото и как работи?

Всички сме чували за умни часовници, телефони, осветителни тела, даже домове. Но малцина измежду нас са запознати с един друг смарт аксесоар, а именно умното облекло.

Технологията му е иновативна и се отличава с огромна добавена стойност за крайния потребител, така че няма да е изненадващо, ако бързо си проправи път и в по-специфични ниши като висококачествено работно облекло например.

Но нека навлезем в малко повече детайли.

Какво представляват умните дрехи?

Понятието за интелигентното облекло е равносилно на дрехи, подобрени с технология за имплементиране на различни функционалности, отвъд традиционната им употреба. Това води до по-висока производителност, дълготрайност и полезност. Най-ценното качество на технологията е че, може да събира, съхранява и обменя информация от тялото и околната среда чрез различни сензори. 

Умните дрехи се изработват по два основни начина, за да постигнат желания ефект: чрез фино преплитане на усъвършенствани нишки сензитивен текстил или механично внедряване на сензорите и съответния хардуер. Множество смарт дрехи могат и да се свържат с приложение или специализирана програма чрез Bluetooth или Wi-Fi връзка.

Към днешна дата умното облекло е широко разпространено в модната индустрия, защото технологията им дава възможност за комбинативност на различни иновативни елементи и постигане на интересни и динамични резултати откъм дизайн. С две думи, ще останете възхитени.

Какви примери за умни дрехи можем да дадем?

Технологията на смарт облеклото е приложима за различни негови разновидности, като най-разпространените ми вариации са:

  • Чорапи – интелигентните чорапи откриват коя част от краката получава най-голям натиск, докато вървите, и изпращат данните към приложение;
  • Обувки – вярвате или не, съществуват чифтове, които могат дори да поръчват пица; 
  • Корпоративно облекло – интелигентният бизнес костюм е в състояние да обменя цифрови визитки, да отключва телефони и да взаимодейства с други устройства;
  • Спално бельо – спалното облекло е предназначено за възстановяване на спортисти, като абсорбира топлината от тялото на носещия го и същевременно освобождава инфрачервена светлина. По този начин подобрява качеството на съня и регенерирането на мускулите;
  • Спортно облекло – смарт тениските са високотехнологични джаджи, които се свързват с приложение за смартфон и записват фитнес активността, като същевременно препоръчват нови тренировки на спортуващия.

Скъпи ли са смарт дрехите?

Отговорът е прост и логичен – да. Със сигурност струват повече от стандартните алтернативи заради иновативната технология, вградена в тях. В чужбина обикновено яке се продава на дребно за около $100, но умното такова може да достигне някъде около $200 и $500, в зависимост от марката. Но, естествено, с течение на времето и появата на евтини аналози, тенденцията е цената да спада постепенно.

Какви са предимствата на смарт облеклото?

Оказва се, умното облекло може да бъде полезно по доста начини, като някои измежду тях дори не са пряко свързани с дизайна или качеството на самата дреха. Например:

  • Може да произвежда енергия, която да стигне за зареждането на смартфон;
  • В състояние е да замени като материал някои тъкани от животински произход, така че на практика спасява животи;
  • Редуцира необходимостта от навличане с много дрехи, защото е способно да се саморегулира спрямо температурата на околната среда.

Така че не остава нищо друго, освен да му дадем шанс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *