Ревю: Xiaomi Watch S1 Pro

След като доби популярност с фитнес гривните си, сред този тип носими устройства, Xiaomi навлезе по-сериозно и при смарт часовниците. Така компанията вече има редица предложения, като някои от тях успях да изпробвам лично. Определено се постига напредък по отношение на предлаганите качество и функционалности.

Наскоро при мен достигна и най-новият модел Watch S1 Pro, който изглежда, а и се държи доста добре. Устройството има стилен дизайн, издръжлива батерия и разширени функционалности.

Дизайн

Xiaomi Watch S1 Pro е със сравнително тънък корпус при дебелина от 11.28 милиметра. Наличен е и голям AMOLED екран с покритие от плоско стъкло от сапфирен кристал, което означава, че има значителна здравина. Корпусът е водоустойчив, което го прави подходящ и за плуване, а освен това е изработен от неръждаема стомана. Диаметърът на модела е 46 милиметра.

Конкретният вариант, с който разполагах за тест идва с кафява кожена каишка, но има и версия в черно с черна каишка от флуоркаучук. Налични са отвори за високоговорител и микрофон. Корпусът е лек и с два хардуерни бутона, които са разположени отдясно на конструкцията. Горният е CNC корона, която е фино издълбана. В долната част също има покритие от сапфирен кристал при сензора за пулс.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 1.47“ AMOLED, 480 x 480
  • Бутони: включване, функции
  • Материали: Сапфир (покривно стъкло + прозорец за сърдечен ритъм), корпус от неръждаема стомана
  • Свързаност: GPS, Bluetoot 5.2 + BLE
  • 5 ATM водоустойчивост
  • Сензори: Сензор за сърдечен ритъм (със сензор за кислород в кръвта), акселерометър, жироскоп, геомагнитен сензор, атмосферен сензор, сензор за околна светлина, сензор за капачка, температурен сензор
  • Системни изисквания: Android 6.0 или по-нов, iOS 11 или по-нов
  • Размери: 46 x 46 x 11.28 мм

Екран и функционалност

Екранът е малко по-голям от този при стандартния модел при 1.47 инча, като има и по-висока резолюция, 480 х 480 пиксела. Яркостта е до 500 нита, което е повече от достатъчно за всякакви ситуации. Дисплеят се активира при повдигане на ръката, но има възможност за постоянно включен екран, което разбира се намалява издръжливостта на батерията.

Възпроизвежданите цветове са наситени, а нивото на контраст е добро. Възможно е ръчното регулиране на яркостта или това може да става автоматично. Освен защитата от сапфирен кристал има и покритие против отпечатъци.

Наличен е голям набор от циферблати, които лесно се заменят през приложението. Заложено е на софтуерната платформа MIUI Watch OS, която е собствена разработка на компанията и се отличава от познатите ни операционни системи за смарт часовници по това, че няма опция за инсталиране на допълнителни приложения. Тя обаче е подобрена спрямо предходните платформи на компанията. Работата със системния интерфейс е лесна и бърза. За това помага и 12-нанометровият чипсет.

Освен чрез екрана, можете да управлявате някои функции и с бутоните, като горният работи и като мултифункционална коронка. Watch S1 Pro позволява и възможността за провеждане на разговори през него (прехвърлени от свързания смартфон). При входящо повикване можете да вдигнете през часовника, като тази опция е препоръчителна основно при по-тиха околна обстановка. Вграденият микрофон се справя добре. С часовника можете също да управлявате и плейбека на телефона си.

Watch S1 Pro работи и с гласовия асистент Alexa. Иначе през приложението можете да задавате и няколко различни уиджета с различни комбинации от показатели.

Сред възможностите му са още и проследяване на нивото на стрес и упражнения за дишане, които би трябвало да помогнат за успокояване. Ако активирате постоянното следене на пулса, можете да зададете опция за предупреждение за прекалено висок или нисък пулс.

Тренировки, здравни показатели и батерия

Към това са налични познатите ни опции за следене на пулса, нива на кислород в кръвта, изминатото разстояние и качеството на съня. Функциите за пулс, стрес и нива на кислород могат да бъдат активни постоянно, но това разбира се влияе и върху издръжливостта на батерията. Добавена е и възможност за измерване на температурата на кожата.

Часовникът може да проследява над 100 вида тренировки и има 10 вградени курса за бягане, като за точното проследяване се разчита на двубандов GPS. При спортове с промени във височината, като алпинизъм, алгоритъмът за упражнения за прецизно наблюдение се настройва и оптимизира, за да отчита всяка стъпка при изкачване. Водоустойчивостта е 5ATM, което означава, че можете да проследявате и плуване.

Моделът показва известията, които получавате на телефона си, а освен това дава и информация за времето. Управлението на Watch S1 Pro се осъществява през приложението Mi Fitness, като от там можете да задавате различните желани настройки на часовника и да следите данните от сензорите.

Издръжливостта с един заряд при стандартно натоварване е до 14 дни при стандартна работа или 10 дни при интензивна употреба. Ако заложите на винаги включен екран ще получите до 5 дни автономност. Зареждането става безжично чрез включена в комплекта магнитна поставка и е доста бързо. За 10 минути зареждане получавате заряд за два дни. Пълното зареждане отнема 85 минути.

Заключение

Цената на Xiaomi Watch S1 Pro е 600 лв., като той се предлага в два варианта, със сребрист или черен корпус и съответно кожена и гумирана каишка. Моделът определено е доста елегантен, като ще подхожда на различни стилове. Изработката е на високо ниво, а усещането е за премиум часовник.

Налични са разнообразни циферблати, много възможности за отчитане на тренировки, както и здравни показатели, включително пулс, температура на кожата и нива на кислород в кръвта, а така получавате добра идея за състоянието си.

Pavlin Lukanov [todaytech.eu]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *