Ревю: KIVI 50U750NB – достъпен смарт телевизор с голям екран

От миналата година у нас официално навлезе украинската компания за смарт телевизори KIVI. Малко след това ви запознах отблизо с един от актуалните тогава модели на бранда, като впечатленията ми бяха доста положителни.

Тази година компанията представи и новата си гама продукти, които предлагат еволюция в дизайна и използваните технологии. И така стигаме до днешния материал, в който разглеждам 50-инчовия KIVI 50U750NB. Въпреки големия екран, този смарт телевизор е достъпен, а цялостното съотношение цена-параметри-качество е отлично.

Дизайн

Моделът е в черен цвят и с много приятен дизайн, като стой върху две елегантни крачета и е с изчистени линии. Налична е и опция за монтаж и на стена чрез стандарта VESA 200×200. Отново откроявам наличието на изключително тънки рамки от трите страни на екрана, като и четвъртата, тази отдолу, не е особено широка.

Това позволява постигането на доста добро потребителско изживяване с голяма картина, без излишни елементи. В долната част на конструкцията има отвори за звуковата система, а на гърба в две секции са разположени портовете.

В комплект с телевизора идва и Bluetooth дистанционно управление с възможност за гласово въвеждане.

Основни характеристики:

Дисплей: 50“ Super MVA, 4K UHD (3840х2160), Direct LED, HDR10, 60Hz, 9.5 ms
Памет: 1.5GB RAM, 8GB за файлове
Безжична връзка: Wi-Fi 2.4GHz/5GHz, Bluetooth 5.1
Портове: CI, LAN, 2 x USB, 4 x HDMI (вкл. 2.1), 3.5 мм, mini RCA, оптичен звуков изход
Звукова система: 2 х 12W, Clear sound by JVC
Размери: 1116 x 240 x 706 мм (със стойката), 10.5 кг.
Операционна система: Google Android TV 11
VESA: 200 x 200 mm

Картина и звук

Това разбира се са най-важните свойства за един телевизор, а в това отношение този модел се справя отлично Освен голям екран (50“) има и висока резолюция (UHD), а и поддръжка за висок динамичен обхват (HDR10). Всичко това има реално изражение с консистентна репродукция на цветовете, адекватна яркост, дори в добре осветени помещения, както и плавна картина. Дори черните цветове са с доста реалистично пресъздаване.

Тествах телевизора със стрийминг услуги, HBO Max, SkyShowtime и Disney+. Не забелязах накъсвания и насичания, а високата резолюция помага за доброто ниво на детайлност. Постига се и добър контраст, което е отлично мерило за качеството.

Звуковата система има 2 х 12W високоговорители JVC (Clear sound by JVC), като и тук важи същото правило като при качеството на картината, необходимо е адекватно съдържание за да усетите разликата. Определено моделът предлага силен звук, който е подходящ и за по-големи пространства. Качеството е добро, най-вече при високите, като не може да очаквате кой знае какво при ниските тонове (бас).

Android TV, технологични решения, свързване и дистанционно

Телевизорът разполага с пълнофункционалната операционна система Android TV 11. Тя включва достъп до голямо разнообразие от приложения. Тук разбира се са всички очаквани програми, включително Netflix, HBO Max, Disney+, Spotify, YouTube и т.н. Така получавате достъп до всевъзможни източници на съдържание. Навигацията в системния интерфейс е интуитивна и бърза, като основният екран е с лента със закачени приложения, включително и раздели със свързано съдържание. Поддържа се също така гласово управление и търсене, включително с Google Assistant.

Моделът идва и с приложението KIVI Media, което е разработено от производителя. То включва разнообразно съдържание като видео тренировки и раздел за игри, включително с опция за свързване на контролер и облачен гейминг. Плавността на видео и игровите сцени се осигурява от MEMC алгоритми, както и от режима на игра и режима с ниско забавяне ALLM. Като добавка, получавате и 1 година безплатен абонамент за образователната и развлекателна платформа Da Vinci Kids.

За оптимизиране на изображението в телевизорите са внедрени технологии като HDR, Super Contrast Control, Ultra Clear и Max Vivid. KIVI 50U750NB работи осезаемо по-бързо спрямо предходното поколение, а това се дължи на по-мощния процесор, чийто потенциал надвишава възможностите на среден чип с 30%.

KIVI 43U790LW предлага всички очаквани опции за свързване и подаване на сигнал. Това включва ТВ тунер (DVB-T2/DVB-C), HDMI 2.1, както и USB портове. Освен това има двубандов Wi-Fi (2.4GHz/5GHz), предлагаща стабилна мрежова връзка за стрийминг. Разбира се има и вграден Chromecast, което дава възможност за излъчване от съвместими устройства с Android – смартфони и таблети. Освен това чрез Chromecast още да управлявате телевизора т смартфона си.

В комплект с модела идва Bluetooth дистанционно с функционалност за показалец. Това, че се използва Bluetooth връзка означава, че няма да е нужно да го насочвате към телевизора, за да го управлявате. Бутоните са меки и тихи, а опцията за показалец е особено полезна за лесна навигация.

Заключение

KIVI постепенно се превръща в разпознаваем бранд сред смарт телевизорите у нас. От компанията успешно въведоха новата си продуктова линия, като продължават да предлагат отлично съотношение цена-качество. Освен това е налична и 3 години гаранция на панелите.

Моделът, който изпробвах е с цена около 650 лв., като е отлично позициониран за ценовия си клас. Оставам с добри впечатления от картината и бързата работа на системата, а звукът е адекватен. Освен това дизайнът е изчистен, красив и ненатрапчив. Налични са всички необходими опции за свързване, които можете да очаквате от съвременен телевизор. Като добавка, Android TV предлага лесна работа и свободата за инсталиране на разнообразни приложения и изпращане на съдържание от смартфони.

Pavlin Lukanov

2 thoughts on “Ревю: KIVI 50U750NB – достъпен смарт телевизор с голям екран

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *