TRUCK EXPO 2023 премина с широко участие и интересни изводи

Завърши TRUCK EXPO 2023, в което участваха над 100 световни бранда от тежкотоварни и лекотоварни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства. Повече от 5500 души посетиха събитието в Международен панаир Пловдив.

Свидетели сма на сериозна промяна в сектора – преминаването от двигатели с вътрешно горене към такива с ниски и нулеви емисии и това се видя по време на тридневния форум в Пловдив. За първи път участниците в TRUCK EXPO 2023 показаха такова разнообразие от модели и приложения на електрически превозни средства. Налице е и първата доставка на електрически камион за клиент в България, който посетителите можеха да разгледат и да получат информация от първа ръка.

Бизнесът има ясна стратегия и конкретни стъпки за понижаване на въглеродните емисии, което е и европейската политика в сектора. Съгласно Парижкото споразумение тежкотоварните производители трябва да намалят въглеродните емисии с 45% до 2030 година и с 90% до 2040 г. Електрическите превозни средства ще ни помогнат да постигнем тази цел, тъй като вече се изчерпва потенциала за намаляване на вредните емисии в дизеловите двигатели, споделиха участници в изложението.

55% от транспортните дейности в Европа се извършват в радиус от 300 км. от началната точка. Задвижващият трак вече е достатъчно ефективен, което да позволи голяма част от тези дестинации да бъдат поети от изцяло електрически камиони. Освен нулевите емисии, електрическите камиони са и изключително приятни и комфортни за шофиране. В купето няма никакъв шум и вибрации, което намалява умората у водачите и позволява още по-ефективна работа в градска среда и за междуградска дистрибуция. С други думи, вече нищо не пречи такива превозни средства да се движат по улиците на градовете дори в нощните часове, тъй като не създават околен шум и правят транспортната услуга още по-гъвкава, достъпна и ефективна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *