10 години иновации при OLED телевизорите от LG

През вече изминалата седмица имах възможност да посетя регионалната централа на LG, която се намира в Будапеща. Така успях и да разгледам на едно място основните продукти, които от компанията лансират тази година, а повечето от тях вече са налични и на пазара у нас.

Безспорно най-интересни за повечето от вас са телевизорите, като тук компанията е особено силна и има добри традиции. В това число си заслужава да спомена, че LG отбелязва 10 години иновации при OLED телевизорите, като първият модел е от 2013 г. и е с 55“ извит панел.

След това през 2014 г. се появява първият модел с 4K и webOS, а в последствие има и други иновации, като добавянето на HDR, добавяне на специални процесори alpha, първият 8K модел от 2019 г. и др. Миналата година от компанията отбелязват и наличието на широка гама от продукти, от малки до най-големите панели.

Тази година от компанията залагат на концепцията ABCDE – процесор alpha 9, Brightness Booster (подобрена яркост), Confidence (увереност), Design (дизайн) и Experience (изживяване). Сериите C и G включват най-качествените панели на компанията и процесор alpha 9, включително с ъпскейлинг на картината.

Процесорът е специално разработен за OLED телевизори, тъй като няма класическа подсветка и пикселите се осветяват индивидуално, така се постига най-добро качество на картината. В серия G има избор на екрани с диагонали от 55- до 97 инча, което е впечатляващо като размери.

Предложенията включват и AI Picture Pro технология залагаща на ъпскейлинг, като се подобрява значително качеството на съдържание с по-ниска резолюция. Телевизорът може сам да разбере какво съдържание гледате и на база на това се прилагат различни подобрения. OLED Dynamic Pro Mapping успява да раздели картината на 20 000 различни блока и постига най-добрите цветове и качество. Опциите Object Enhancer и HDR Expression Enhancer акцентират върху основния обект от сцената.

Серия G определено е с най-добро качество, като включва топ панели, процесори alpha 9 и технология за управление на светлината. Телевизорите са с до 70% по-висока яркост спрямо останалите предложения на компанията. Предлага се и опция за 5 години гаранция на панела. Тук се залага и на монтаж на стена чрез една скоба, но има и опция за закупуване на стойка. При монтаж на стената няма пространство между телевизора и повърхността. Всички нови OLED телевизори са изградени от лек композитен материал. Впечатление правят и изключително тънките рамки около дисплея, което дава още по-добро усещане при гледане.

Отчита се и значителен напредък по отношение ограничаването на синята светлина, като тази година в режима Eye0comfort интензитетът за всеки пиксел се регулира според количеството цвят, чувствителен към окото, минимизирайки изкривяването на цвета. Така можете да гледате по-продължително, намалявайки натоварването върху очите. Има и специален режим за игри, Game Optimizer, с който задавате основи параметри, като ниска латентност, режим тъмна стая и т.н. В зависимост от модела има и поддръжка за технологиите NVIDIA G-Sync и AMD FreeSync при свързване на компютри със съвместими видеокарти за премахване на накъсванията и постигане на ниско време на реакция.

Няма как да пропусна и актуалната операционна система webOS 23, с която се управляват актуалните модели. Тя е още по-функционална, като дава бърз достъп до любимото ви съдържание, включително с препоръчани продукции, лесно търсене и преглед на предложения от различни стрийминг платформи.

Иначе успях да видя и Flex OLED телевизорът, който може да бъде разгънат и извит с вграден механизъм. Това определено е демонстрация на възможностите на компанията по отношение на гъвкавите панели. Други акценти включват и саундбар системите, геймърски монитори и преносими колонки, в случая видях два модела от серия XL, единият дори има и вграден дисплей.

Отвъд OLED технологията, тази година има и доста широка гама QNED предложения, включително с mini LED технология, резолюция 4K и 8K, както и пикова яркост 3000 нита при топ предложението QNED99. Тези решения постигат отлично съотношение на контраста и също така са с тънък профил. Спрямо предишната година се отчита подобрение при контраста с 64 пъти, а нивата на затъмняване са разширени, постигайки представяне на черния цвят близо до OLED технологията.

Добавен е избор за тънка стойка, като височината може да се регулира, за да се постави отдолу саундбар система. В тон със зелените тенденции, LG използва рециклирана пластмаса в някои компоненти, както и кутия, която може да се рециклира.

LG има и много добри предложения при геймърските монитори, включително LG UltraGear OLED. Тук се постигат честота на опресняване до 240 херца и време за реакция 0.03 милисекунди. Сред моделите, които се отличават са 27-инчов (27GR95QE) и 45-инчов (45GR95QE) с извит екран, който е създаден, за да обгърне зрението ви и да сте още по-въвлечени в играта. Разбира се налични са и множество портове за добавяне на сигнал, както и ергономична стойка, а страничните рамки са тънки.

Сред другите интересни продукти са хладилниците с прозрачна врата, с които можете да видите част от вътрешността чрез двойно почукване. От компанията обаче традиционно имат обширна гама перални, сушилни, микровълнови, както и съдомиялни, вече и за вграждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *