3 юли е бил най-горещият ден откакто се води статистика

Според данни от САЩ, понеделник, 3 юли, е бил най-горещият ден, който някога е бил регистриран. Средната глобална температура достигна 17,01 градуса по Целзий, превишавайки предишния рекорд от август 2016 година от 16,92 градуса по Целзий.

Южната част на САЩ е засегната от големи жеги през последните седмици. В Китай продължава продължителна вълна на горещини с температури над 35 градуса по Целзий. Северна Африка е преживяла температури близо до 50 градуса по Целзий. Дори в Антарктида, в която в момента е зима, са регистрирани аномално високи температури.

“Това е присъда за хора и екосистем”, споделя климатоложката Фридерике Ото от Института “Грантам” за изменение на климата и околната среда при Лондонския имперски колеж във Великобритания.

Учени смятат, че за това са отговорни изменението на климата в комбинация с настъпващия Ел Ниньо. “За съжаление, това обещава да бъде само първият от поредица нови рекорди, установени тази година, като нарастващите емисии на [въглероден диоксид] и парниковите газове, заедно с Ел Ниньо, подтикват температурите към нови висоти”, заяви Зийк Хаусфатер, научен сътрудник в Berkeley Earth.

Източник: Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *