Yettel вече предлага VoLTE и в роуминг

Клиентите на Yettel вече могат да се възползват от услугата VoLTE в роуминг. От оператора приоритетно пускат услугата за пътуващите в Гърция, които ползват мрежата на оператора Cosmote.

VoLTE в роуминг е налична и в мрежите на още 4 оператора – O2 в Чехия, Orange в Румъния, Elisa във Финландия и Естония, като списъкът от поддържани оператори и държави ще бъде разширяван. Не се заплаща допълнително за услугата като обажданията се таксуват стандартно според условията на техния план.

Съкращението VoLTE идва от “Voice over LTE” (“глас по LTE”). С технологията разговорите се осъществяват чрез пренос на данни по 4G или 5G мрежа, което значително подобрява тяхното качество. Решението улеснява не само артикулацията и разбирането при разговор, но и на нюансите в тона на гласа.

Освен това VoLTE може да свързва обаждания до два пъти по-бързо, на което се дължи и незабавният сигнал свободно след набиране на потребител с телефон, поддържащ VoLTE. Освен по-бързо свързване и кристално качество на звука, потребителите могат да ползват мобилни данни на устройството си на висока скорост, докато провеждат разговор, като например едновременно сърфиране в интернет или изтегляте приложение докато говорят.

Сред предимствата на VoLTE е и по-дългият живот на батерията на смартфона, тъй като технологията елиминира нуждата при всяко обаждане телефонът да превключва между различните технологии – 4G или 5G към 2G или 3G и обратно след приключване на разговора.

VoLTE обаждания могат да се провеждат само с устройства, които са съвместими с технологията и поддържат 4G/5G мрежи. По данни на оператора към момента 64% oт вcичĸи paзгoвopи в националната мрежа ce peaлизиpaт посредством VоLТЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *