Ревю: Lenovo Smart Paper – скицник и четец на книги в едно

Lenovo е най-големият производител на компютри в световен мащаб, а това позволява на компанията да има и доста обширно портфолио от предложения. Освен познатите ни лаптопи, таблети и работни станции, Lenovo има и някои по-нишови продукти, които обаче също заслужават внимание.

Едно такова попълнение е Lenovo Smart Paper, таблет с голям E-ink екран, който е подходящ за водене на бележки, скициране и четене на електронни книги. Моделът също така има изискан дизайн и идва в комплект със стилус, който се прикрепва магнитно, а в комплекта има и удобен защитен кейс.

Lenovo Smart Paper предлага метален корпус с плоска странична рамка, което е в тон със съвременните дизайнерски решения. Той е доста тънък (5.5 мм) и лек (408 гр.), което го прави удобен за държане с една ръка и въвеждане на текст или рисуване/скициране с другата. Наличен е USB Type-C порт, който служи за зареждане и прехвърляне на данни, позициониран отляво на конструкцията.

Бутонът за включване е в горната рамка. Отзад има двутоново покритие, а цялостното цветово решение е в сиво. Предната част е доминирана от големия екран, като отляво на него има вдлъбнатина, в която се поставя включената в комплекта Lenovo Smart Paper Pen. Другата добавка, Lenovo Smart Paper Folio Case, се закрепва магнитно към таблета и го защитава когато сте в движение или работите.

Основни характеристики:

Дисплей: 10.3″ (1872 x 1404), E-ink, 227 ppi
Процесор: Rockchip RK3566 Processor (1.80 GHz )
Памет: 4 GB LPDDR4X, 64 GB eMMC 5.1
Свързаност: Wi-Fi ac, Bluetooth 5.2, USB Type-C
Батерия: 3550mAh
Lenovo Smart Paper Pen: 4096 нива на наклон и натиск
Размери: 195 х 226 х 5.5 мм, 408 гр.

Голям екран за творчество и вдъхновение

Lenovo Smart Paper има обширен E-ink екран, който е с диагонал 10.3 инча, резолюция 1872 x 1404 пиксела и гъстота на пикселите 227 ppi. Освен това той е с матово покритие против отблясъци, като има 26 нива на яркостта с опция за автоматична настройка.

Най-силната черта на E-ink екраните е, че те не натоварват очите дори при продължителна работа. Те са подходящи за използване дори в тъмна обстановка, без да почувствате напрежение. Картината е добра и има възможност за приближаване и отдалечаване, както и промяна на размера на текста. Разбира се когато става дума за дисплеи от този тип трябва да имате предвид ниската честота на опресняване.

Разширени функционалности

Smart Paper има две основни функционалности, които могат да го направят добър избор за редица потребители. На първо място той е отлично решение за тези, които четат много, тъй като служи безпроблемно за електронна книга, в която можете да заредите огромен брой заглавия и да четете без да натоварвате очите си, включително и в тъмна обстановка.

Има и интеграция на услугата Ebooks.com за директен онлайн достъп до книги чрез абонамент. Налична е разбира се опцията да качвате собствени книги в разнообразни формати, включително epub, pdf и docx. В тях можете да си отбелязвате и добавяте коментари. На фона на това батерията предлага седмици издръжливост с един заряд.

Другата основна функционалност е като бележник или скицник. По първото направление можете да избирате между 74 шаблона почти без ограничение в страниците. Така лесно можете да водите бележки, списъци, записки и т.н. Пишете директно на екрана чрез включения в комплекта стилус, а най-хубавото е, че текстът може да бъде дигитализиран, дори и на български, която работи ефективно.

В комплект с Lenovo Smart Paper идва стилусът Lenovo Smart Paper Pen, който поддържа девет типа на въвеждане, включително писалка, молив, маркер и четка. Има сравнително високо забавяне на сигнала при 25 милисекунди, но в повечето случаи това няма да е неприятно. Стилусът има 4096 нива на чувствителност на натиск и наклон, а така можете да пишете и скицирате с удобство. Получава се усещане доближаващо се до това на истинска хартия. За по-голямо удобство, зареждането става безжично при поставяне в съответната зона, в която стилусът се прихваща магнитно.

Отвъд ръчното въвеждане има и опция за запис на звук и след това трансформиране в текст чрез Microsoft Engine и съответен абонамент за услугата. Иначе таблетът включва и някои приложения, като мейл клиент, браузер, офис пакет WPS, връзка с Google Drive, калкулатор и календар. Налична е и Bluetooth свързаност, която позволява сдвояването на безжични слушалки.

Заключение

Цената на Lenovo Smart Paper е около 1000 лв., което разбира се не е никак малко. Все пак срещу тази сума също не получавате малко. Таблетът работи напълно в тон с очакванията ни за устройство с E-ink екран. Той има качествен дисплей, който не натоварва очите и е добавена автоматична настройка на яркостта, правещи четенето доста приятно и в продължително време.

На фона на това въвеждането със стилуса е оптимизирано и има различни стилове, с които да пишете и да скицирате. Така можете да се отдадете на творчеството си където и да сте. Имате и достъп до мейла, а и облачната услуга Google Drive и дори браузер, макар и с по-ограничени функционалности. Ще бъдете улеснени и от опцията за дигитализиране на ръкописен текст, а и опционалната абонаментна услуга за конвертиране на глас към текст.

* Снимките в настоящото ревю са заснети с Panasonic Lumix DC-G9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *